„A díj életre hívóinak, mai gondozóinak és támogatóinak célja, hogy az értékek elismerésével értéket teremtsen, s a példaképek kiemelésével példát nyújtson„

Korábbi díjazottak 2021

Magyar irodalom
Prima
Ferenczes István
író, költő
Ferenczes István író, költő
, kategóriában

Egész életműve leírható az erdélyi, a huszadik századi székely és a moldvai magyarság sorsának hiteles és költői megfogalmazásával. Legutolsó könyve, a Veszedelmekről álmodom c. dokumentum-család regény, amely mintegy három évszázadnyi időt átölelve, az erdélyi székely-magyar sors lényegének a megfogalmazására törekszik. A Kossuth-díjas írónak eddig több mint 20 könyve jelent meg, főleg verskötetek, publicisztikai és riportkötetek. Költészetében fontos szerepe van az anyanyelvi hagyomány továbbörökítésének. A Székelyföld c. irodalmi-művészeti folyóirat alapítója, a Moldovai Magyarság periodika felelős kiadója. A Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Prima Primissima
Dr. Kovács István
költő, műfordító, történész, polonista
Dr. Kovács István költő, műfordító, történész, polonista
, kategóriában

Költőként a Kilencek csoportjával indult pályája. A magyar-lengyel történelmi és kulturális kapcsolatok kutatója. Kiemelt figyelmet szentel 1848/49 és 1956 magyar és lengyel eseményeinek. A Széchenyi-díjas történész, Babérkoszorú-díjas költő tevékenysége meghatározó mind a magyar, mind a lengyel kultúrában. 1973-ban adták ki első verseskönyvét Havon forgó ég címmel, amelyet számos verses-, próza-, esszé- és tanulmánykötet követett. Összes verse A lét vonalkód-fényei címmel jelent meg 2000-ben. Költészetében legszemélyesebb élményeit a történelem sorsdöntő eseményeinek megidézésével társítja. A Magyar Művészeti Akadémia elnökségének tagja.

Prima
Száraz Miklós György
író
Száraz Miklós György író
, kategóriában

A József Attila-díjas és Babérkoszorú díjas író életművében regényei és novelláskötetei mellett (pl. Az Ezüst Macska, Lovak a ködben, Apám darabokban, Andalúziai kutyák, Elpatkolsz, szívem, mint a pinty) fontosak a nehéz témákat boncolgató esszék is. Írt könyvet a székelyekről (Székelyek), a cigányok (Cigányok – Európa indiánjai) és a zsidóság egyetemes és hazai történetéről (Írd fel házad kapujára…). Kultúrhistóriai munkák, Trianoni szöveg- és képgyűjtemény, fotóművészek (pl. Korniss Péter) albumaihoz írt szövegek, újságokban megjelent mintegy 600-700 tárca is a szerző sokoldalúságát bizonyítja. Számos munkája több világnyelven is olvasható.

Magyar Színház és Filmművészet
Prima Primissima
Básti Juli
színművész
Básti Juli színművész

1980-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán és játszotta el első filmszerepét, amelyért San Remo-ban megkapta a legjobb Női Alakítás díját. Két évvel később következő film főszerepéért Moszkvában díjazták. Először Kaposvárra, onnan a Katona József Színházba szerződött. Az Übü király, a Három nővér és a Platonov főszerepeivel bejárta a világot, 10 év alatt közel 60 városban játszott. 2002-től a Nemzeti Színház, 2015 óta a Centrál Színház tagja. Tragikus sorsú hősnők és groteszk karakterfigurák szerepében egyaránt láthattuk. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész sokat szinkronizál, és több lemeze is megjelent. Három fiú édesanyja.

Prima
Rófusz Ferenc
animációs filmrendező
Rófusz Ferenc animációs filmrendező

1968-ban került a Pannónia Filmstúdióhoz. Volt fázisrajzoló, kulcsrajzoló, animátor, majd társrendező. Olyan népszerű animációs filmekben dolgozott, mint a Gusztáv, Mézga család, Dr. Bubó és János vitéz. A légy című animációs rövidfilmje első magyar alkotásként 1981-ben Oscar-díjat nyert. Hazai és nemzetközi fesztiváldíjakkal elismert alkotója számos egyedi filmnek, mint a Holtpont, Gravitáció és Ticket, valamint a Hoppi mesék című sorozatnak. A Kossuth-díjas művész 2018-ban befejezett, festményanimációja Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című alkotását eleveníti meg. A Nemzet Művésze 2010-től a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Prima
Szacsvay László
színművész
Szacsvay László színművész

1971-ben végezte el a Színművészeti Főiskolát és a Nemzeti Színház tagja lett, majd csatlakozott a Katona társulatához. Színpadi szerepeinek a száma megközelíti a kétszázat. A Budapest Orfeum című zenés összeállításban előadott kupléival és sanzonjaival nagy sikert aratott. A 70-es évektől kezdve rendszeren feltűnik filmekben és sorozatokban. Játszott többek között a Te rongyos élet, a Csapd le Csacsi!, és a Zimmer Feri című filmben is. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész számos sorozatban szinkronizált. Több generáció ismeri a hangját a Micimackó Nyuszijaként. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Magyar színház-, film- és táncművészet

Nincs díjazott.

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZET
Prima
Barabás Márton DLA
festő- és szobrászművész
Barabás Márton DLA festő- és szobrászművész

A Képzőművészeti Főiskolán 1977-ben végzett festő szakon, de a képek mellett síkplasztikákat, szobrokat és az utóbbi 20 évben művészkönyveket is készít. Korai alkotói periódusát a fotóhasználaton alapuló hiperrealista művek jellemezték, e munkáiban a képzelet és a valóság kettőssége teremtett feszültséget. Az 1980-as évek közepétől a kollázstechnika segítségével szobrokat megidéző táblaképeket és háromdimenziós képszobrokat alkotott, majd a geometrikus absztrakció irányába fordult. 2012-ben művész doktori fokozatot (DLA) szerzett. A Munkácsy Mihály-díjas alkotó a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Prima
Keresztes Dóra
grafikusművész, animációsfilm-rendező
Keresztes Dóra grafikusművész, animációsfilm-rendező

A képzőművészet számos ágában dolgozik: festészet, grafika, könyvillusztrálás, plakáttervezés, díszlet- és látványtervezés, animációsfilm készítés. Alkotásai a népi kultúra hagyományainak jelenkori megidézését, metaforikus nyelvének továbbélését szolgálják, de lényegesnek tartja a modern művészet szín- és formakincsének, kompozíciós elemeinek, transzformációinak tudatos használatát. Illusztrátorként a magyar- és a világirodalom számos alkotását tette élményszerűvé a gyerek és a felnőtt olvasók számára. Látványtervezőként legjelentősebb munkája a Nemzeti Színház rajzfilmbetétekkel gazdagított Holdbeli csónakosa.

Prima Primissima
Szőcs Miklós TUI
szobrászművész
Szőcs Miklós TUI szobrászművész

A művész alapanyaga a fa és a bútorgyártásban is alkalmazott rétegelt lemez. Fából faragott plasztikus tárgyainak mesterségbeli fogásait maga dolgozta ki. Figuratív kompozíciói és titokzatos tárgyszobrai hallatlan leleményesen alakított, szívós munkával kivitelezett, öntörvényű formarendbe foglalt alkotások. Az ezredforduló utáni években született munkák a teret különleges módon hatják át és szervezik maguk köré: zárt és megnyitott felületekkel, palástokkal övezett tömegekként. A Munkácsy Mihály-díjas alkotó szerint munkássága az imádság vagy spirituális praxis egyfajta sajátosan mai, modern formája. A Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Magyar képző- és iparművészet

Nincs díjazott.

MAGYAR TUDOMÁNY
Prima
Dr. Egyed Ákos
történész
Dr. Egyed Ákos történész
, kategóriában

1948-tól a Bolyai Tudományegyetem hallgatója, 1951-től itt kezdi pályafutását gyakornokként. Ezt követően a kolozsvári Történeti Intézet kutatója. Tudományos munkáiban főleg az 1848-49-es erdélyi forradalommal és szabadságharccal, Erdély 1867-től 1914-ig terjedő történetével, intézményeivel és kiemelkedő személyiségeivel foglalkozik. A székelység sajátos gazdasági és társadalmi újkori problémáit is eredményesen tárta fel. Tizennégy kötetet publikált, folyóiratokban megjelent munkáinak száma jelentős. A debreceni egyetem díszdoktora (1998). 1990 óta a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

Prima Primissima
Dr. Kondorosi Éva
molekuláris biológus
Dr. Kondorosi Éva molekuláris biológus
, kategóriában

Az ELTE biológus szakán végzett, PhD fokozatot a genetika területén szerzett. Kutató munkája a pillangósvirágú növények és Rhizobium baktériumok szimbiózisára, a biológiai nitrogénkötésre irányul. A Balzan-díjas biológus kutatásának középpontjában a szimbiotikus sejtekben termelődő növényi peptidek állnak, amelyből több ígéretes új antibiotikum jelölt. Kutatócsoportja a nemzetközi növényi molekuláris biológiai kutatás vezető műhelye. A Széchenyi-díjas akadémikus az Európai Bizottság tudományos főtanácsadói csoportjának tagjaként a Covid-19-járvánnyal, a krízis helyzetek kezelésével, a rák korai felismerésével és szűrésével foglalkozik.

Prima
Dr. Pászthy Bea
gyermekorvos, gyermekpszichiáter, családpszichoterapeuta
Dr. Pászthy Bea gyermekorvos, gyermekpszichiáter, családpszichoterapeuta
, kategóriában

A Semmelweis Egyetemen diplomázott, gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter, klinikai farmakológus és pszichoterapeuta szakorvos. 2005-ben megalapította a családközpontú Gyermekpszichiátriai és Pszichoterápiás Osztályt a mentális betegséggel küzdő gyermekek gyógyítására a SE I. Gyermekgyógyászati Klinikáján. Kidolgozta a gyermekkori súlyos evészavarok terápiás protokollját, létrehozta az első magyar evészavar részleget gyermekek számára. Elindította és szervezi a gyermekpszichiátria graduális képzését, a rezidens- és szakorvosképzést. A bio-pszicho-szociális szemléletű gyógyítás úttörője, szaktekintélye. A gyermek- és serdülőkori pszichoszomatikus betegségek nemzetközi szakértője.

MAGYAR OKTATÁS ÉS KÖZNEVELÉS
Prima Primissima
Bolyai János Matematikai Társulat
Bolyai János Matematikai Társulat

A társulat matematikatanárokat, egyetemeken, kutatóintézetekben és vállalatoknál dolgozó matematikusokat tömörítő országos szervezet. Jogelődjét 1891-ben alapították nagynevű matematikusok és fizikusok. Jelenleg több mint 800 tagja van. Céljaik között szerepel a matematikai tudományos kutatások elősegítése, a matematika alkalmazásainak széles körű elterjesztése, a matematika oktatásával kapcsolatos kérdések megoldása és a matematika népszerűsítése. A társulat felkutatja a matematikai tehetségeket, tanulmányi és emlékversenyeket, konferenciákat és tanártovábbképzéseket szervez, folyóiratokat és könyveket ad ki, szakmai díjakat ítél oda.

Prima
Dr. Nikolov Marianne
egyetemi tanár, professzor emerita
Dr. Nikolov Marianne egyetemi tanár, professzor emerita

A közoktatásban 6-tól 14 éves gyerekeket tanított, egyetemi oktatóként részt vett az angol szakos tanárképzésben és továbbképzésben, valamint a doktori képzésben. 1985-től dolgozik a Pécsi Tudományegyetemen. Kiemelkedő szerepet játszott a nyelvtanítás megújításában. Kutatóként a gyerekek, serdülők és felnőttek idegen nyelv elsajátításának folyamatait vizsgálja, a közoktatásban megszerezhető nyelvtudást, annak követelményrendszerét, a nyelvi értékelést, a valamint a nyelvszakos tanárképzéssel kapcsolatos kérdéseket. 2005-ben megszerezte a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet.

Prima
Dr. Pásztor Zsuzsanna
zongoraművész-tanár, egyetemi oktató
Dr. Pásztor Zsuzsanna zongoraművész-tanár, egyetemi oktató

Zenei tanulmányait 1960-ban a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián fejezte be Kadosa Pál tanítványaként. Mint friss diplomás, zongoratanári munkája mellett csatlakozott a dr. Kovács Géza, testnevelési tudományos kutató által vezetett kutatáshoz a zenei munkaképesség-gondozás (ZMG) témájában. Kezdetben tanítványként, később önálló kutatóként és szerzőtársként vett részt a munkában, majd 1999-ben átvette a ZMG (Kovács-módszer) műhelyének vezetését. 2000 óta tanítja a Kovács-módszert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és 2003-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Többszáz előadást és tanfolyamot tartott idehaza és külföldön.

MAGYAR ÉPÍTÉSZET ÉS ÉPÍTŐMŰVÉSZET
Prima Primissima
Kovács Csaba
építész, belsőépítész, habilitált egyetemi docens
Kovács Csaba építész, belsőépítész, habilitált egyetemi docens

Tanulmányait a Műegyetem Építészmérnöki Karának elvégzése után a Magyar Iparművészeti Főiskola belsőépítész és bútortervező szakán folytatta. Ezt hollandiai tapasztalatszerzés követte, majd építész-belsőépítész tervezői praxist alapított. Munkáját az építészeti minőség iránti elkötelezettség, empátia, komplexitás és kreativitás jellemezi, fontosnak tartja a tradíció és innováció egyensúlyának keresését. Az Ybl-díjas építész hitvallása a részt és az egészt átfogó építészeti koncepciók alkotása. Tíz éve építészetet oktat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, vezeti a MOME Építészeti Intézetét, ily módon a jövő építészeinek szemléletét formálja.

Prima
Patonai Dénes DLA
építészmérnök
Patonai Dénes DLA építészmérnök

1968-ban végzett a BME Építészmérnöki Karán. Az IPARTERV-ben kezdte pályáját a Gulyás, Rimanóczy irodán. Nevéhez fűződik többek között a balatonfűzfői fedett uszoda, a badacsonytomaji borászati üzem, a budapesti Buda Square irodaház. Az Ybl- és Csonka Pál-díjas építészmérnök a sportépítészet terén elért eredményei a középület tervezés fontos részét képezik. Az UIA Sport és Szabadidő Bizottságának évtizedek óta magyar képviselője. 1992-től a BME Magasépítési Tanszékén egyetemi tanár. A Vásárhelyi Pál, ill. a Breuer Marcell doktori iskolák oktatója. 1997-2001 között a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke. Aktív sportoló, vitorlázásban magyar bajnok.

Prima
Szabó Levente DLA
építész, egyetemi tanár
Szabó Levente DLA építész, egyetemi tanár

1999-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol 2001-től tanít; 2020-tól a Középülettervezési Tanszék vezetője. A budapesti Móricz Zsigmond körtéri Gomba épületének megújítása, az ELTE Trefort-kerti emlékműve, a soproni Várkerület revitalizációja, a reformáció 500. évfordulójára készült Kálvin téri installációja vagy a régi budai Városháza rekonstrukciója egyaránt emblematikus alkotásai. Munkásságát 2018-ban Ybl Miklós-díjjal ismerték el, 2020-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja. Munkáiban a múlt rétegeit feltárva, azokat értő, kortárs módon kiegészítve az építészet és emlékezet gazdag kapcsolatrendszere bontakozik ki.

MAGYAR ÉPÍTÉSZET

Nincs díjazott.

MAGYAR SAJTÓ
Prima
Borbás Mária
televíziós szerkesztő
Borbás Mária televíziós szerkesztő
, kategóriában

A Magyar Televízió szerkesztő-riporter és műsorvezető képző iskolájában végzett. 1995-2002 bemondó. A Játék határok nélkül c. vetélkedőműsor háziasszonyként láthattuk, a Naprakész és a Főtér c. országjáró magazin műsorvezetője. Ezután a Hír TV-ben az Egy nap c. országjáró műsort, a Családmese sorozatot és a Vörös és Fehér borászati műsort készítette. Az MTVA-nál a Gasztroangyal c. saját műsort, illetve a Négy szellem c. éjszakai társadalmi problémákról szóló műsort forgatta. Borbás Marcsi szakácskönyve kötetben és főzőműsorként is megelevenedik a képernyőn. 2020-ban elindította az Egy.hu internetes oldalát, ahová a Kertem c. sorozatot forgatja.

Prima
Madár István
közgazdász, elemző, újságíró
Madár István közgazdász, elemző, újságíró
, kategóriában

1997-ben végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. 2013-ig az egyetem Gazdaságpolitika Tanszékének oktatója. 2000-2006 a Világgazdaság napilap újságírója, szerkesztője. 2006-tól a Portfolio vezető elemzője, rovatvezetője. Makrogazdaság rovata a magyar és külföldi gazdaság legfontosabb feladatairól és történéseiről számol be. Elfogultságok nélkül, közérthetően mutatja be a magyar gazdaság előtt álló kihívásokat és értékeli az azokra adott gazdaságpolitikai válaszokat. Elemzései tudományos megalapozottsággal, gyakran kutatóintézetekkel való együttműködésben készülnek. A Magyar Közgazdasági Társaság elnökségi tagja, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes docense.

Prima Primissima
Rónai Egon
újságíró, televíziós-rádiós műsorvezető, riporter
Rónai Egon újságíró, televíziós-rádiós műsorvezető, riporter
, kategóriában

Pályáját sport- majd kulturális újságíróként kezdte, rádiós karrierje a Magyar Rádióban indult. 1988-tól a Danubius Rádió szerkesztő-műsorvezetője volt, majd később program- és hírigazgatója. Először a Magyar Televízió popzenei műsoraiban tűnt fel, majd műsorvezetőként 1991-től magazinműsorokban is láthatta a közönség. 2000-től 10 évig a Sport TV műsorvezetője. 2011-től az ATV különböző politikai és közéleti műsorait és saját portréműsorát, a Húzós címűt vezeti. Ennek portrébeszélgetései könyvekben is megjelentek. 2017 januárjától az ATV Egyenes beszéd egyik műsorvezetője.

Magyar ismeretterjesztés és média

Nincs díjazott.

MAGYAR Írott SAJTÓ

Nincs díjazott.

MAGYAR Elektronikus SAJTÓ

Nincs díjazott.

MAGYAR SPORT
Prima
Egervári Sándor
labdarúgó, mesteredző
Egervári Sándor labdarúgó, mesteredző
, kategóriában

22 évesen az NB I-ben futballozott. Megfordult a Bp. Honvéd és az MTK élvonalbeli csapataiban. 32 évesen már edzőként dolgozott. Első vezetőedzői megbízatását 1994-ban kapta, a BVSC szakmai irányítását bízták rá. 1996-ban bajnoki ezüstérmes és Magyar Kupa-döntős volt a Szőnyi úti alakulattal. Az MTK-val kétszeres bajnok (1999, 2003) és Dunaújvárossal bajnok 2000-ben. 2009-ben az U20-as válogatott szövetségi edzőjeként világbajnoki bronzéremre vezette a csapatot. 2010-2013 szövetségi kapitányként a válogatott az irányításával 34 meccsen 17 győzelem mellett 8 döntetlent ért el és 9 vereséget szenvedett, ezzel az elmúlt 25 év legeredményesebb magyar kapitánya.

Prima Primissima
Jónyer – Klampár – Gergely trió
világbajnok asztaliteniszezők
Jónyer – Klampár – Gergely trió világbajnok asztaliteniszezők
, kategóriában

Berczik Zoltán irányításával a trió 1979-ben a magyar asztaliteniszsport legnagyobb diadalát aratta. Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor a phenjani világbajnokság férfi csapatversenyében aranyérmet szerezett. A legjobb nyolc közé Európából rajtuk kívül csak egy páros jutott, japán és kínai ellenfeleken vezetett az útjuk a dobogó tetejére. A vb-n kétszer is legyőzték a már akkor is a sportág nagyhatalmának számító kínaiakat, a selejtezőben 5:2-re, másodszor pedig a döntőben 5-1-re. A phenjani diadallal együtt Jónyer Istvánnak összesen négy vb-elsősége van, Gergely Gábor és Klampár Tibor pedig egyaránt kétszer volt a világ legjobbja.

Prima
Rejtő Ildikó
olimpiai bajnok tőrvívó, szakedző
Rejtő Ildikó olimpiai bajnok tőrvívó, szakedző
, kategóriában

1951-től a Budapesti Petőfi, illetve a Budapesti Bástya, 1956-tól az Elektromos, 1960-tól az Újpesti Dózsa vívója. Kétszeres ifjúsági világbajnokként 1957-ben bekerült a felnőtt válogatottba. Öt olimpián vett részt és valamennyin érmes helyezést ért el. A magyar női vívás történetében páratlanul eredményes pályafutása alatt összesen hét olimpiai és tizenöt világbajnoki érmet nyert. Az 1964-es olimpián a fegyvernem mindkét versenyszámában a dobogó tetejére állhatott. Visszavonulása után az Újpesti Dózsa vívó szakosztályának a technikai vezetője lett. 1995-ben veterán Európa-bajnoki, 1999-ben veterán világbajnoki címet nyert. 2007-ben választották be a Nemzet Sportolói közé.

MAGYAR NÉPMŰVÉSZET ÉS KÖZMŰVELŐDÉS
Prima
Farkas Zoltán Batyu és Tóth Ildikó Fecske
néptáncművészek
Farkas Zoltán Batyu és Tóth Ildikó Fecske néptáncművészek

Farkas Zoltán Batyu és Tóth Ildikó Fecske nemcsak a színpadon, hanem az életben is egy párt alkotnak. A Muzsikás Együttes táncosaiként turnéznak, tanítják a világot. Egymásra figyelő, mélyen átélt szépen megformált táncukkal, az érzelmek és indulatok széles skáláját mutatják be a méltóságteli lassú táncoktól kezdve a virtuóz frissekig. Farkas Zoltán a Magyar Állami Balettintézet néptánctagozatán végzett. A Magyar Állami Népi Együttes szólistája majd koreográfusa lett. Tóth Ildikó az Alba Regia Táncegyüttesből az Állami Népi Együttesbe került, majd a Kodály Kamara Táncegyüttes alapító tagja lett párjával együtt. Mindketten Harangozó Gyula-díjasok.

Prima Primissima
Héra Éva
közművelődési szakember
Héra Éva közművelődési szakember

A táncházmozgalom első generációjának, a „nomád nemzedék” tagjaként vallja, hogy nem a hagyományt kell őrizni, hanem azt a tudást és tapasztalatot kell ismerni és megtanulni, amelyet a nemzeti kultúrába emelve megőrzünk és továbbéltetünk. A népművészet színpadi megjelenése művészeti életünk része, a tánc és a zene elsajátítása azonban egyaránt szolgálja az igényes szórakozást és a közösségek kialakulását. Számos hazai és nemzetközi konferenciát, fesztivált, szakmai fórumot szervezett. Részt vett a táncház-zenész és táncházvezető képzés tematikájának kidolgozásában, az első képzések lebonyolításában. Alapítója és 2004-től elnöke a Muharay Népművészeti Szövetségnek.

Prima
Vavrinecz András
népzenész, egyetemi oktató
Vavrinecz András népzenész, egyetemi oktató

Tíz év hegedűtanulás és négy év szimfonikus zenekari gyakorlat után 1974-ben kezdett el népzenével foglalkozni. A táncházak, zenekari koncertek, táncegyüttesek kísérése mellett a kezdettől fogva elkötelezettségnek érezte a hangszeres népzene gyűjtését, lejegyzését, tudományos feldolgozását. 1984-1992 a Honvéd Művészegyüttes Hegedős folkzenekarában hegedült. Ezután az aktív zenélést a Bekecs együttesben folytatta, amelynek jelenleg is művészeti vezetője. 2001 óta a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum Szolgáltatási Osztályán zenei könyvtárosként dolgozik. A Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének oktatója.

MAGYAR ZENEMŰVÉSZET
Prima
Lukács Miklós
cimbalomművész
Lukács Miklós cimbalomművész
, kategóriában

A kortárs zene, a jazz és különböző népek zenéi tökéletes szimbiózisban állnak művészetében. Számos cimbalommű született és születik az Ő képességeire komponálva. Világhírű szimfonikus zenekaroknak volt szólistája, a világ legfontosabb koncerttermeinek visszatérő vendége. Több mint ötven lemezen hallhatjuk játékát. A legutóbbi, Cimbiózis triójàval készített lemezét New Yorkban, a tíz legfontosabb jazzlemez közé sorolták 2020-ban. A 2019-ben létrejött BMC Nemzetközi Cimbalomverseny megálmodója. 2001 óta a Rajkó-Talentum Tánc és Zeneművészeti Iskola tanára. Munkásságát eddig számos hazai és külföldi díjjal ismerték el.

Prima Primissima
Takács-Nagy Gábor
hegedűművész, karmester
Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester
, kategóriában

A Zeneakadémián nyerte el diplomáját, mint hegedűművész. 1975-92 a Takács Vonósnégyes vezetője, koncertjeikkel bejárták az egész világot – több mint 1000 koncerten játszották Bartók, Kodály és több magyar vonósnégyest a világ nagy zenei centrumaiban. 1998-tól a Mikrokosmos vonósnégyes 1. hegedűse. Lemezre vették 2008-ban Bartók összes (6) vonósnégyesét. 2002 óta vezényel, 2012 óta a Budapesti Fesztiválzenekar 1. vendégkarmestere, 2007 óta a svájci Verbier Fesztivál Kamarazenekarának vezetője, 2011 óta a Manchester Camerata kamarazenekar művészeti vezetője. A budapesti Zeneakadémia és a londoni Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli professzora.

Prima
Tolcsvay László
zeneszerző
Tolcsvay László zeneszerző
, kategóriában

Már 15 évesen testvérével beat zenekarban játszik. A Tolcsvay Trió valamint a Fonográf együttes alapító tagja. A hatvanas évek közepétől ír dalokat. 1973-ban zenésítette meg Petőfi Sándor Nemzeti dalát. 1986-ban komponálta a Magyar mise című monumentális művét. A Doctor Herz és az Isten pénze című musicaljét, a Mária evangéliuma című rockoperáját a budapesti sok száz előadás után, számos hazai és külföldi színház is játszotta. Legutóbb, az Új Magyar rapszódia című művét az Operaház zenekara mutatta be 2019-ben. Magyar Örökség és Erkel-díjas.

KÖZÖNSÉGDÍJ
Borbás Mária
televíziós szerkesztő
Borbás Mária televíziós szerkesztő
, kategóriában

A Magyar Televízió szerkesztő-riporter és műsorvezető képző iskolájában végzett. 1995-2002 bemondó. A Játék határok nélkül c. vetélkedőműsor háziasszonyként láthattuk, a Naprakész és a Főtér c. országjáró magazin műsorvezetője. Ezután a Hír TV-ben az Egy nap c. országjáró műsort, a Családmese sorozatot és a Vörös és Fehér borászati műsort készítette. Az MTVA-nál a Gasztroangyal c. saját műsort, illetve a Négy szellem c. éjszakai társadalmi problémákról szóló műsort forgatta. Borbás Marcsi szakácskönyve kötetben és főzőműsorként is megelevenedik a képernyőn. 2020-ban elindította az Egy.hu internetes oldalát, ahová a Kertem c. sorozatot forgatja.

Jubileumi Primissima díj

Nincs díjazott.