„A díj életre hívóinak, mai gondozóinak és támogatóinak célja, hogy az értékek elismerésével értéket teremtsen, s a példaképek kiemelésével példát nyújtson„

Díjazottak magyar színház-, film- és táncművészet kategóriában

2023
Prima
Csákányi Eszter
színművész
Csákányi Eszter színművész

A Nemzeti Színház Stúdiójának növendéke volt, majd ’72-től a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagja lett. Tízévesen állt először színpadon. Minden műfajban, tragédiában és vígjátékban, prózaiban és zenésben remekel. Emlékezetes alakítást nyújtott, mint Juci, Emma, Yvonne, Pinokkió, Olga, Eliza, Stella, Arkagyina, Maridel, Dr. Virág Imola, Fédra, I. Erzsébet királynő, Beatrix hercegné, Marozsán Henriette balettmester. 1974-ben debütált a filmvásznon. Olyan alkotásokban láthattuk, mint a Bástyasétány 74, Elveszett illúziók, Doktor Minorka Vidor egy napja, Hol volt, hol nem volt, Három Nővér, Swing, Utóélet, Zárójelentés. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának tagja, 1992-től a Katona József Színházhoz, 2002-ben Krétakör Színházhoz szerződött. 2017-től az Örkény Színház tagja.

Prima
Lázár Kati
színművész, rendező
Lázár Kati színművész, rendező

Gyerekszínészként a Liliomfi kis pincérfiújaként és A királyasszony lovagja egyik apródjaként debütált. 1973-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1991-ben egyik alapítója volt a budapesti Merlin Színháznak. Játszotta Martirio szerepét, saját rendezésében Ponciát. Megformálta többek között Marie figuráját, Mrs. Martint, Anfisszát. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő komikus tragikának nevezi magát, drámai súly, energikus humor, érzelmi szélsőségek jellemzik alakításait. Számos filmben is szerepelt, emlékezetes alakítást nyújtott Idő van, Werckmeister harmóniák és A londoni férfi, Nyugalom, Hoppá és Szamba, Sorstalanság, Kincsem, a Napszállta című filmekben.

Prima Primissima
Tarr Béla
filmrendező, forgatókönyvíró
Tarr Béla filmrendező, forgatókönyvíró

22 évesen forgatta le első játékfilmjét, a Családi tűzfészeket, amely 1979-ben nagydíjat nyert a mannheimi filmfesztiválon. 1981-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Legismertebb filmjei: a Sátántangó, a Kárhozat és a Werckmeister harmóniák. 2011-ben A torinói lóval a Berlini Filmfesztiválon a zsűri nagydíját nyerte el. A kezdeti szociográfiai filmektől a lassú dramaturgiájú lélektani elemzés felé fordult műveiben. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező számos nemzetközi életműdíjat kapott. A Francia Köztársaság lovagja kitüntetést is átvehette. Több világhírű egyetem díszdoktora. A Magyar Filmművészek Szövetségének tiszteletbeli elnöke, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Idén a tiszteletbeli Európai Filmdíjat is megkapta az alkotó.

2022
Prima Primissima
Gálffi László
színművész
Gálffi László színművész

1975-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Először a Vígszínházhoz szerződött, 2004 óta az Örkény István Színház tagja. Másfél évtizeden keresztül tanított a Főiskolán. Játszotta az Equus és az Amadeus főszerepét, volt II. Richárd és II. Edward király. Színre vitte Jagót, a Bánk bán és a Faust címszerepét. Láthattuk a Kenguru, a Redl ezredes, a Zsarnok szíve és az Utóélet című filmekben. 1983-ban a nemzetközi Wagner-film II. Lajosát is alakította. A Kossuth-, Jászai Mari- és Páger Antal-díjas, Érdemes-művész a Halhatatlanok Társulatának, valamint a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Szerepeit apró, finom gesztusokból rakja össze, karaktereit kidolgozott lélektani hitelességgel formálja meg.

Prima
Pogány Judit
színművész
Pogány Judit színművész

Pályáját a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes művésznek közel 200 színházi szerepe volt, csaknem ötven filmben, húsz tévéjátékban látható. Tragikus és komikus szerepeket egyaránt játszik. Ő volt Pinokkió, a Liliom Julikája, az Elnöknők Ernája, a Macskajáték Orbánnéja, a Pedig én jó anya voltam című dokumentumdráma anyafigurája, a Tóték Mariskája és Az ajtó-beli Szeredás Emerenc. Színházi alakításai mellett emlékezetes filmekben játszott: Ajándék ez a nap, Eldorádó, Panelkapcsolat, Csinibaba. Több generáción keresztül szerzett örömet a gyerekeknek is, mint kis Vuk, Szaffi és az utóbbi években, mint a Bogyó és Babóca mesélője.

Prima
Popova Aleszja
balettművész
Popova Aleszja balettművész

A Kossuth- és Harangozó Gyula-díjas, Érdemes művész tanulmányait Markó Iván balettiskolájában, a Moszkvai Nagyszínház prímabalerinájával, Ludmilla Cserkaszovával kezdte. Markó Iván Prospero c. darabja tizenkét évesen életének meghatározó mérföldköve lett. Tanulmányait a Magyar Táncművészeti Egyetemen végezte, majd 1993-ban a Magyar Állami Operaházhoz szerződött, melynek első magántáncosa lett. Itt a klasszikus balettirodalom összes főszerepe mellett, a legnagyobb magyar koreográfusok darabjaiban, köztük Seregi László, Harangozó Gyula, Pártay Lilla műveiben szerepelt. Kiemeltebb főszerepei: Hattyúk tava, Giselle, Makrancos Kata, Coppélia, Don Quichotte, Anna Karenina, Rómeó és Júlia, Anyegin. Jelenleg a magyar és nemzetközi klasszikus balett értékeire épülő iskolát vezet.

2021

Nincs díjazott.

2020

Nincs díjazott.

2019

Nincs díjazott.

2018

Nincs díjazott.

2017

Nincs díjazott.

2016

Nincs díjazott.

2015

Nincs díjazott.

2014

Nincs díjazott.

2013

Nincs díjazott.

2012

Nincs díjazott.

2011

Nincs díjazott.

2010

Nincs díjazott.

2009

Nincs díjazott.

2008

Nincs díjazott.

2007

Nincs díjazott.

2006

Nincs díjazott.

2005

Nincs díjazott.

2004

Nincs díjazott.

2003

Nincs díjazott.