„A díj életre hívóinak, mai gondozóinak és támogatóinak célja, hogy az értékek elismerésével értéket teremtsen, s a példaképek kiemelésével példát nyújtson„

Díjazottak magyar színház és filmművészet kategóriában

2023

Nincs díjazott.

2022

Nincs díjazott.

2021
Prima Primissima
Básti Juli
színművész
Básti Juli színművész

1980-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán és játszotta el első filmszerepét, amelyért San Remo-ban megkapta a legjobb Női Alakítás díját. Két évvel később következő film főszerepéért Moszkvában díjazták. Először Kaposvárra, onnan a Katona József Színházba szerződött. Az Übü király, a Három nővér és a Platonov főszerepeivel bejárta a világot, 10 év alatt közel 60 városban játszott. 2002-től a Nemzeti Színház, 2015 óta a Centrál Színház tagja. Tragikus sorsú hősnők és groteszk karakterfigurák szerepében egyaránt láthattuk. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész sokat szinkronizál, és több lemeze is megjelent. Három fiú édesanyja.

Prima
Rófusz Ferenc
animációs filmrendező
Rófusz Ferenc animációs filmrendező

1968-ban került a Pannónia Filmstúdióhoz. Volt fázisrajzoló, kulcsrajzoló, animátor, majd társrendező. Olyan népszerű animációs filmekben dolgozott, mint a Gusztáv, Mézga család, Dr. Bubó és János vitéz. A légy című animációs rövidfilmje első magyar alkotásként 1981-ben Oscar-díjat nyert. Hazai és nemzetközi fesztiváldíjakkal elismert alkotója számos egyedi filmnek, mint a Holtpont, Gravitáció és Ticket, valamint a Hoppi mesék című sorozatnak. A Kossuth-díjas művész 2018-ban befejezett, festményanimációja Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című alkotását eleveníti meg. A Nemzet Művésze 2010-től a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Prima
Szacsvay László
színművész
Szacsvay László színművész

1971-ben végezte el a Színművészeti Főiskolát és a Nemzeti Színház tagja lett, majd csatlakozott a Katona társulatához. Színpadi szerepeinek a száma megközelíti a kétszázat. A Budapest Orfeum című zenés összeállításban előadott kupléival és sanzonjaival nagy sikert aratott. A 70-es évektől kezdve rendszeren feltűnik filmekben és sorozatokban. Játszott többek között a Te rongyos élet, a Csapd le Csacsi!, és a Zimmer Feri című filmben is. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész számos sorozatban szinkronizált. Több generáció ismeri a hangját a Micimackó Nyuszijaként. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

2020

Nincs díjazott.

2019
Prima
Szarvas József
színművész
Szarvas József színművész

1987-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Tíz évig a Vígszínházban, 1997-től a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott. 2002-ben szerződött az akkor megnyílt Nemzeti Színházba, ahol azóta is társulati tag. A nyitó előadáson ő volt Ádám Az ember tragédiájában. Megformálta Jézust A Mester és Margaritá-ban vagy éppen a címszerepet az Oidipusz király-ban, Ahogy tetszik Vilije vagy a Rómeó és Júlia Lőrinc barátja mellett eljátszhatta a Két úr szolgája főszerepét. Sok fő- és még több karakterszerepet eljátszott, s saját életét is színre vitte. Pályáján sok mozgóképes munka is megtalálta. Láthattuk a Zimmer Feri, az Üvegtigris, a Sorstalanság, vagy az 1945 c. filmekben. 2007-ben családjával létrehozta Viszákon a Kaszás Attila Pajta Színház és Galériát és közreműködésével 2008-ben létrejött Kárpát-medence első őshonos gyümölcs hagyatékát mentő kis erdeje, a Tündérkert.

Prima
Ascher Tamás
rendező
Ascher Tamás rendező

1973-ban a főiskola rendezői szakán szerzett diplomát. Szép Ernő Patika című darabjával vizsgázott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, majd oda is szerződött. Neve összeforrott a kaposvári színházzal, s a Katona József Színház fénykorával. 1983-2003 a Csiky Gergely Színház főrendezője. A Katona József Színházban megalakulásától kezdve rendez, 2011-től főrendező. A Színház-és Filmművészeti Egyetem tanára, 2006-2014 között rektora is volt.  Pályája során számos műfajban rendezett, Csehov összes fontos darabját színre vitte, néhány ezek közül vendégjátékok során aratott sikert szerte a világon.

Prima Primissima
Tóth Ildikó
színművész
Tóth Ildikó színművész

1990-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, Szinetár Miklós osztályában. Pályáját a Radnótiban kezdte, majd Székely Gáborral tartott az Új Színházba. Játszott a szombathelyi Weöres Sándor Színházban, a Thália Színházban, valamint a tatabányai Jászai Mari Színházban is. A Jászai Mari-díjas érdemes művész 2015 óta a székesfehérvári színház tagja. A finom lelki rezdülések színésznőjének tartják. Számára a „színházcsinálás” a legelevenebb művészeti ág, amely a leginkább élő módon tudja értelmezni azt a világot, amelyben élünk. Több, mint 20 filmben szerepelt, többek között láthattuk a Rokonok, Jadviga párnája, Felhő a Gangesz felett és az Aurora Borealis c. alkotásokban.

2018
Prima
Venczel Vera
színművész
Venczel Vera színművész

1968-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, azóta a Vígszínház tagja. Több mint 100 filmben, tévéjátékban és sorozatban nyújtott kiemelkedő alakítást. Többször megkapta a Magyar Rádió nívódíját. Máig legismertebb filmszerepe az 1968-ban bemutatott Egri csillagokban játszott Vicuska. Az 1970-es Monte Carló-i Filmfesztiválon a Pillangó c. filmjéért a Legjobb Női Alakítás Arany Nimfa-díját nyerte. 1977-ben a Játék a téren c. hangjátékban nyújtott alakításáért a Kritikusok Díjával tüntették ki. A Tolnay Klári-, Jászai Mari-, Kazinczy-díjas, Érdemes- és Kiváló művész 2003-ban Ruttkai Éva-emlékgyűrűt, 2005-ben Páger-gyűrűt és Premier-díjat kapott.

Prima
Székely Gábor
rendező
Székely Gábor rendező

A főiskolát Major Tamás tanítványaként végezte el 1968-ban. Vizsgarendezése alapján a Szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződtették.1978-ban felkérték a Nemzeti Színház megreformálására, amelyet négy év után hagyott el, s megalapította a Budapesti Katona József Színházat.1994-ben újra színház vezetői, szervezői feladatot kap az Új Színházban. Rendezői munkáját elmélyült elemzőkészség, a színpadi alakok emberi, lélektani hitelességének kidolgozása jellemzi. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész 1991-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, majd 2001-2006 annak rektora. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja.

Prima Primissima
Szirtes Ági
színész
Szirtes Ági színész

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1978-ban végzett, majd a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. 1979 és 1982 között a Nemzeti Színház tagja volt. 1982-ben lett a budapesti Katona József Színház alapító tagja. Mintegy 100 színpadi előadásban és több tucat tévé- és játékfilmben örvendeztette meg kiváló alakításaival a nézőket, gondoljunk csak a Roncsfilmre, A londoni férfire vagy az 1945-re. A Kossuth-díjas színésznő a színház és film mellett szinkronizál is, többek között a Maffiózók és a Jacky nővérben Edie Falcont. Kiemelkedő színházi szerepei: A három nővér, Portugál.

2017
Prima
Hegedűs D. Géza
színművész, rendező, egyetemi tanár
Hegedűs D. Géza színművész, rendező, egyetemi tanár

1953-ban született Ibrányban. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése óta, 1975-től a Vígszínház tagja. 1987 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 1992-ben elvégezte a rendezői szakot is. Fontosabb színházi szerepei közé tartozik a Jó estét nyár, jó estét szerelem főszerepe, Kőműves Kelemen, Don Carlos, Helmer a Nórában, Prospero A viharban, Asztrov a Ványa bácsiban, Tevje a Hegedűs a háztetőnben, és Márai Sándort, a szerzőt személyesíti meg a Hallgatni akartam című monodrámában. Olyan nagysikerű rendezések fűződnek a nevéhez, mint a 21 éve repertoáron levő A dzsungel könyve vagy a Sógornők. A Jászai Mari-díjjal, Érdemes és Kiváló Művész elismeréssel, valamint Kossuth-díjjal kitüntetett művész mintegy 50 filmben, illetve tévéjátékban szerepelt.

Prima
Blaskó Péter
színművész
Blaskó Péter színművész

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész 1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Nemzeti Színház tagja lett, majd Miskolcra szerződött. A Katona József Színházzal külföldön is elismerést szerzett, a Tháliában, Veszprémben és a Vígszínházban is szerepelt. 2002 óta ismét a Nemzeti Színház tagja.
Osztatlan sikert aratott a színpadon, akár a revizor Polgármestereként, vagy a Peer Gynt, a Tartuffe, a Galileiés a Lear király címszerepeiben, Lucifer, vagy később az Úr szerepében Az ember tragédiájában. Jelentős alakítást nyújtott a televízió Bánk bán filmjének Bánk-jaként. Számtalan játék- és tévéfilmben, rádiójátékban szerepelt. 2014 óta a Nemzet Művésze.

Prima Primissima
Enyedi Ildikó
filmrendező, forgatókönyvíró
Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró

Pályáját kísérleti filmesként és médiaművészként kezdte a Balázs Béla Stúdióban és az INDIGÓ művészcsoportban. 1984-ben Fábri Zoltán osztályában végzett filmrendezőként. Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész az Európai és az Amerikai Filmakadémia tagja.   Filmjeivel több mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el, munkái Cannesban, Velencében, Berlinben, Locarnoban, Edinborough-ban és számtalan más jelentős fesztiválon versenyeztek, nyertek díjakat. Az én XX századom c. filmjét 2000-ben minden idők 12 legjobb magyar filmje közé választották. A nagy sikerrel játszott Terápia c. sorozatáért, amelyet Gigor Attilával közösen rendezett 2013-ban a legjobb televíziós rendezés díjával jutalmazták. Testről és lélekről című filmje 2017-ben elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét.

2016
Prima
Kútvölgyi Erzsébet
színművésznő
Kútvölgyi Erzsébet színművésznő

Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. 1973-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Egyetemet úgynevezett vörös diplomával, azaz színtiszta kitűnő osztályzatokkal. 1971-től a Vígszínház tagja. Filmben 1973-ban volt látható először, a Mészáros Márta által rendezett Szabad lélegzet című alkotásban. Színházi szerepei mellett több mint 40 filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást. Alakításait gyengéd líraiság és drámai erő jellemzi, de a komikum és a groteszk ábrázolás sem idegen tőle. Gyakran látható énekes szerepekben és musicalekben is. 1975-ben Varsányi Irén-emlékgyűrűt kapott. Ötször nyerte el az Ajtay Andor-emlékdíjat. 1990-ben Érdemes Művész lett. 1996-ban elnyerte a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt, valamint megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét. 2004-ben és 2016-ban is Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal tüntette ki a Vígszínház, 2012-ben Páger-gyűrűt kapott, a Halhatatlanok Társulatának tagja.

Prima
Andorai Péter
színművész
Andorai Péter színművész

Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Nemzet Színésze. 1972–1976 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanulója volt. Friss diplomával a zsebében a Nemzeti Színház társulatához került, de pár hónap múlva visszatért Kecskemétre, ahol a főiskola előtt segédszínészként játszott. A budapesti Várszínházba Ruszt József hívta 1978-ban, majd annak megszűnte után, 1980-ban a Magyar Filmgyártó Vállalathoz (Mafilm) szerződött. Tagja volt a József Attila Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Veszprémi Petőfi Színház, a Pécsi Nemzeti Színház és a Szegedi Nemzeti Színház társulatának, majd szabadúszóként dolgozott. 2003-tól ismét a József Attila Színházban játszott. Az elmúlt évtizedekben több mint húsz játékfilm és közel félszáz tévéprodukció fő-, illetve mellékszereplője volt. Olyan filmekben láthatta a közönség, mint a Mephisto, a Bizalom, az Egymásra nézve, a Redl ezredes, a Csók, Anyu, a Hajnali háztetők, az Eldorádó, A legényanya, a Roncsfilm, A napfény íze, A temetetlen halott, A Nap utcai fiúk, a Simon mágus, Az ajtó, a Falfúró, a Nem érsz a halálodig, vagy a Csinibaba.

Prima Primissima
Marton László
színházi rendező
Marton László színházi rendező

Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakának elvégzése után, 1968-ban egyenesen a Vígszínházba vitte az útja, ahol később főrendező lett, majd 24 éven át igazgatta a Vígszínházat. 2009-től újra főrendezőként dolgozik a teátrumban. Legendás rendezései: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, Padlás, Össztánc, Harmincéves vagyok, Őfelsége komédiása, Nóra, A varázsfuvola. Meghatározóak Shakespeare-rendezései is, és sokat tett a kortárs magyar dráma sikeres színpadi bemutatása érdekében. Magyarországi előadásai mellett számos külföldi színház hívta vendégrendezőnek, így nagy sikerrel dolgozott Helsinkiben, Londonban, Weimarban, Dublinban, Tel Avivban, Atlantában, Louisville-ben, Santa Fe-ben, Torontóban, Chicagóban, valamint Kanada és az USA több más városában is. Rendezéseit több mint 30 városban játszották világszerte, de legalább ennyire fontos magyar és külföldi színésztanári, professzori munkássága is.

2015
Prima
Máté Gábor
színművész, rendező
Máté Gábor színművész, rendező

1980-ban végzett a Színművészeti Főiskola színész szakán. Diplomájának megszerzését követően a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze lett. 1987-ben szerződött a Katonához, ahol nem csak színészként, hanem rendezőként is dolgozik. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész 1993 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 2011-től a Katona József Színház igazgatója. Színpadi szerepei és rendezései mellett számos filmben is szerepelt. A filmes pályát Radványi Gézánál kezdte a Circus Maximusban, ő maga legfontosabb filmjeinek Tímár Péter Mire befejezi röptét a denevér, Pacskovszky József Esti Kornél című alkotását és a Sas Tamás rendezte Presszót tartja. A tévénézők a nagy sikerű Terápia című minisorozatban is láthatták. Nevéhez, illetve hangjához több CD és hangoskönyv köthető. 2013-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

Prima
Börcsök Enikő
színművész
Börcsök Enikő színművész

1987-től 1991-ig járt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, Marton László osztályába. A diploma megszerzése után 1991-től 1994-ig a Kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott, 1994 ősze óta pedig a Vígszínház tagja. Több mint 90 színházi és két tucat film-, illetve tévészerep köthető a nevéhez. A Jászai Mari-díjas színésznőt, érdemes művészt főleg drámai szerepek találják meg, azonban vicces oldalát is volt alkalma megmutatni. Közismertté a Melodráma (1991) című filmben történt bemutatkozása tette. Passzport című filmjéért a 2001-es Magyar Filmszemlén megkapta a legjobb női alakítás díját. Rendszeresen önkéntes segítő a szervátültetésen átesett gyerekek táborában, de foglalkozik autistákkal, és szervez nyári színjátszóiskolát is a kicsiknek. Több éve a Nemzeti Veseprogram Nagykövete. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, 2014-óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára.

Prima Primissima
Sándor Pál
rendező
Sándor Pál rendező

Filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Érettségi után a filmgyárban dolgozott filmgyári gyakornokként. 1959-ben vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, Herskó János osztályában végzett rendezői szakon. Első játékfilmje, az 1967-es Bohóc a falon már kiforrott alkotóra vallott, filmjeire azóta is jellemző a groteszk hangvétel. 13 játékfilmet készített többek között a nagy népszerűségnek örvendő a Régi idők focija, a Ripacsok és a Szerencsés Dániel. Látványos televíziós show-t rendezett az LGT-dalaiból. A filmes és televíziós munkái mellett színházi rendezőként a Vígszínházban és a Rock Színházban is dolgozott. A Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas, Kiváló és Érdemes Művész 24 nemzetközi rangos szakmai elismerése közül a legjelentősebbek a Berlini Ezüst Medve-, a Cannes-i FIPRESCI-díj, a Chicago-i Ezüst Hugo-, és a Karlovy Vary-i Kritikusok Díja a teheráni fesztivál legjobb rendezési díja és taorminai fesztivál Donatello-díja.

2014
Prima
Ragályi Elemér
operatőr
Ragályi Elemér operatőr

Kossuth-, Balázs Béla-, Emmy- és ACE-díjas magyar operatőr. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1968-ban szerzett operatőri diplomát. Az elmúlt 40 év során több mint 100 játékfilmet, minisorozatot, tévé- és dokumentumfilmet forgatott. Ez idő alatt saját stílust alakított ki, amely a dokumentarizmus és a stilizáció egyfajta ötvözete. Filmjei számos díjat nyertek, közöttük Oscar-díjat is. A Magyar Filmszemlén hatszor ítélték neki a Legjobb operatőr díját, ezen kívül érdemes- és kiváló művész. A filmszakma legnagyobbjaival (csak néhány név a sok közül: Antonio Banderas, Salma Hayek, Scarlett Johansson, Sir Ben Kingsley, Stanley Kubrick, Max von Sydow, Catherine Zeta-Jones) dolgozott együtt. Két játékfilmet is rendezett. Egy nyilatkozata szerint számára az operatőri munka foglalkozás, a rendezés pedig kaland. Fél szemmel akkor is azt nézi, amit az operatőr csinál, ha nem ő fényképezi a filmet.

Prima
Bánsági Ildikó
színművésznő
Bánsági Ildikó színművésznő

A Színiakadémia elvégzése után 1972-ben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, de játszott már a József Attila Színházban, tagja volt Vígszínháznak, a Nemzeti Színháznak, a Művész Színháznak, illetve a Thália Társaságnak, a Kelemen László Színkörnek és az Új Színháznak. Játszott a Szigligeti Színházban, a Veszprémi Petőfi Színházban és a Budaörsi Játékszínben is. 2013-tól ismét a Nemzeti Színház tagja. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő alakította már Ilmát a Csongor és Tündében, Belisát a Tudós nőkben, Elmirát a Tartuffe-ben. Játszott Shakespeare darabokban – A makrancos hölgyben, a Sok hűhó semmiértben és a III. Richardban –, Nádas Péter Találkozás és Németh László Bodnárné című művében, de számos játékfilmben is szerepelt, mint például a Csók, anyu, a Bizalom, a Mephisto, a Kék Duna keringő, a Magyar Vándor vagy a Szabadság, Szerelem.  Továbbá a hangját kölcsönözte már olyan színésznőknek, mint Kirstie Alley, Helen Mirren vagy Meryl Streep.

Prima Primissima
Csomós Mari
színművésznő
Csomós Mari színművésznő

Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Az érettségi után rögtön felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1965-ben végzett. A veszprémi Petőfi Színházban kezdte pályafutását zenés-táncos szerepekkel is, utána kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött, majd a szolnoki Szigligeti Színházhoz, utána a Nemzeti Színházhoz. Ezt követően a Katona József Színház tagja, majd az Új Színházban játszott. Ezután a Radnóti Színházba szerződött, ahol a mai napig játszik. Olyan szerepek fűződnek a nevéhez, mint Shakespeare A makrancos hölgyének Katája és a Hamlet Gertrudja, Shaw Szent Johanna Johannája, vagy Csehov Sirály című művében Arkagyina. Számos játékfilmben szerepelt, mint például a 141 perc a befejezetlen mondatból, a Cserepes Margit házassága, az Állítsátok meg Terézanyut! vagy a Sorstalanság. A több mint száz színpadi szerep, több tucatnyi játék- és tévéfilmszerep mellett számtalan vers is szerepel repertoárjában, és számos rádiós szerepben is hallhattuk.

2013
Prima
Mészáros Márta
filmrendező
Mészáros Márta filmrendező

Ő volt az első nő Magyarországon, aki játékfilmeket rendezett, és aki a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve Díjat kapott az Örökbefogadásért, amelyet több mint 80 országban megvettek és forgalmaztak. 1968-ban rendezte első nagyjátékfilmjét az Eltávozott a nap című alkotást. Filmjeit 50 országban forgalmazzák. 1982-ben született meg a pályáján új fejezetet nyitó, önéletrajzi ihletésű Napló című műve, amely a Cannes-i filmfesztiválon zsűri Nagydíjat kapott. A múlt egy-egy nagyformátumú alakját választotta központi szereplőnek A hetedik szobaA temetetlen halott című filmjeiben. A Kilenc hónap című filmjéért a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Fipresci-díjat kapott. 1990-ben Kossuth-díjjal, 2004-ben a Magyar Mozgókép Mestere címmel tüntették ki.

Prima
Eszenyi Enikő
a Vígszínház igazgatója, rendező, színművésznő
Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója, rendező, színművésznő

A Színház- és Filmművészeti főiskola elvégzése után a Vígszínház szerződtette, ahol immáron 30 éve dolgozik. A Kossuth, Érdemes – és Jászai Mari-díjas színésznő számos fontos szerepet eljátszott a drámairodalom remekműveiből, Shakespeare nőalakjai közül Rosalindát, Violát, Lady Machbeth-et, Kleopátrát, a Lear királyban pedig Cordéliát és a Bolondot. Emlékezetes alakításai között szerepel a Szent Johanna, Blanche, Nóra, Sen Te és Sui Ta megformálása. 1991-ben kezdett rendezni, munkáival az Amerikai Egyesült Államokban, Csehországban és Szlovákiában is kivívta a figyelmet. Több mint 25 nagyjátékfilmben és legalább ugyanennyi tévéfilmben szerepelt. 2009. február 1-je óta a Vígszínház igazgatója. Színházi és filmes munkáit számtalan szakmai díjjal ismerték el.

Fotó: Almási J. Csaba

Prima Primissima
Molnár Piroska
színművésznő
Molnár Piroska színművésznő

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1968-ban végzett, ma pedig ő okítja itt a művészi beszédre a hallgatókat. A Nemzet színésze volt a Háború és béke Natasája, a Koldusopera Kocsma Jennyje, A kétfejű fenevad Báthory Susánnája, a Rómeó és Júlia dajkája és a Csárdáskirálynő Cecíliája. Művész- és közönségfilmekben egyaránt rendszeresen szerepel, játszott az Indul a bakterház,  A nagy füzet , a CsinibabaMeseautó, a Sorstalanság, a Rokonok, a Taxidermia című filmekben. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőnek szerepálma nem volt, azt játszotta, amit rá osztottak, és ez őt boldoggá tette.

2012
Prima
Szinetár Miklós
rendező
Szinetár Miklós rendező

187 művet rendezett 12 országban, 30 városban. Színház, film, opera és televízió rendezőként is jelentőset alkotott. Ismertebb rendezései: a Csárdáskirálynő, a Koldusopera, a Tartuffe, a Szent Johanna, A Sevillai Borbély, a Denevér, a Macbeth, Az Ember Tragédiája. Meghatározó televíziós sorozatok fűződnek nevéhez, köztük a Rózsa Sándor és a Liszt Ferenc. 1953 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. Professzor Emeritus. Munkásságát Kossuth-díjjal is elismerték.

Prima
Bodrogi Gyula
színművész
Bodrogi Gyula színművész

A József Attila Színházban kezdte pályáját. 1982-ben szerződött a Vidám Színpadhoz, melynek 2001-ig vezetője, rendezője is volt. 2003 óta a Nemzeti Színház tagja. Láthattuk D’Artagnan, Napoleon, Peacock, II. Richárd, Seress Rezső, Henry Perkins, Willow atya, Willy Loman szerepében a színházban, valamint a Külvárosi legenda, a Házasságból elégséges, a Húsz óra című filmekben. A Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakájáért a Legjobb férfialakítás díjával ismerték el Veveyben. A Linda című sorozat főszereplője volt. Az ő hangján szólalt meg Süsü, a sárkány. A Nemzet Színésze. Kossuth-díjas.

Prima Primissima
Kósa Ferenc
filmrendező
Kósa Ferenc filmrendező

A tízezer nap című diplomafilmje 1967-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezés díját. Azóta számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült. Filmjeit több mint 50 országban vetítették. Kiemelkedő művei: Ítélet, Nincs idő, Öngyilkosság, Hószakadás, A mérkőzés, Küldetés, Az utolsó szó jogán, Guernica, A másik ember… Legközelebbi alkotótársai: Csoóri Sándor, Sára Sándor, Nagy László, valamint Bessenyei Ferenc, Kozák András, Haumann Péter és Szilágyi Tibor. Kósa Ferenc a Magyar Mozgókép Mestere. Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas, Magyar Örökség-díjas, Hazám-díjas, Érdemes Művész.

2011
Prima
Jordán Tamás
színművész, rendező
Jordán Tamás színművész, rendező

Tagja volt a 25. Színháznak, a Várszínháznak és a kaposvári Csiky Gergely Színháznak. 1991-ben alapította meg a Merlin Színházat Budapesten, melynek 2003-ig vezetője is volt. 2008-ban a Weöres Sándor Színházat alapította meg Szombathelyen. 2003 és 2008 között a Nemzeti Színház igazgatója volt. Emlékezetes színpadi alakítást nyújtott Don Quijote, Sade márki, Szókratész, II. Richard, Willy Loman szerepeiben. Fassbinder, Goldoni, Móricz, Madách darabjait állította színpadra. Kiemelkedő sikert aratott József Attila verseinek tolmácsolásával. Munkásságát Kossuth-díjjal is elismerték.

Prima
Béres Ilona
színművésznő
Béres Ilona színművésznő

A főiskola után a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, közben Budapesten is játszott. 1967-től a Nemzeti Színház, 1969-től a Vígszínház, 1984 és 2000 között a Nemzeti Színház, 2000 és 2011 között a Pesti Magyar Színház tagja volt, jelenleg szabadúszó. Rosalinda, Sen-Te, Warrenné, Médeia, Ranyevszkaja, Alexandra del Lago, Máli néni szerepeiben láthattuk. Emlékezetes alakítást nyújtott az Álmodozások kora, az Aranyember és a Kőszívű ember fiai című filmekben. Kiemelkedő sikert aratott a Theomachia-ban, a Görög-ben, a Borisz Godunov-ban. A Nemzeti Színház örökös tagja. Kossuth-díjas művész.

Prima Primissima
Tordy Géza
színművész, rendező
Tordy Géza színművész, rendező

Közel 32 évig volt a Vígszínház tagja, 4 év megszakítással a Madách Színházban. A veszprémi Petőfi Színház rendezője, a Győri Nemzeti Színház művészeti vezetője, a Budapesti Kamaraszínház főrendezője volt. Láthattuk IV. Károlyként a Királyi vadászatban, valamint Tuzenbach, Rippafratta, Willy Loman, Porfirij vizsgálóbíró, Lear Király, és Saleri szerepeiben. Shakespeare, O’Neil, Dosztojevszkij, Füst Milán és Jókai műveit rendezte. Olyan filmekben játszott, mint a Külvárosi legenda, a Fűre lépni szabad, a Kőszívű ember fiai és a 80 Huszár. A Nemzet Színésze. Kossuth-díjas.

2010
Prima
Sánor György
színművész, író, rendező
Sánor György színművész, író, rendező

A 60-as években az Egyetemi Színpadon tartott előadóestjei tették országosan ismertté, többek között az Én egy an(alfa)béta vagyok, a Boxkesztyű és rózsa, a Nézeteltérítés, a Lyukasóra, a Mágiarakás, a Több őrült naplója, A semmittudás egyeteme műsorai. 2005 óta a Budapesti Kamaraszínházban mutatja be darabjait. 15 önálló estje van ma is repertoáron, eddig 12 könyve jelent meg. Számtalan lapban publikált. Főbb kitüntetései: Jászai Mari-díj, Magyar Örökség-Díj, Tisztikereszt, Középkereszt. Legemlékezetesebb tévés alakítása a „Burda szabásmintás“ jelenet.

Prima
Jancsó Miklós
filmrendező
Jancsó Miklós filmrendező

A Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán diplomázott. 1958-ban elkészítette első nagyjátékfilmjét A harangok Rómába mentek címmel. Számtalan klasszikus magyar film, köztük az Oldás és kötés, a Szegénylegények, a Szörnyek évadja, a Kék Duna keringő, az Isten hátrafelé megyNekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, és az Oda az igazság rendezője. Színházi rendezőként 1970-ben debütált a Fényes szelek című darabjával. 1988 óta címzetes egyetemi tanár. 1990 és 1992 között az amerikai Harvard Egyetemen tanított. Munkásságát a Cannes-i és a Velencei filmfesztiválokon többször elismerték. Kétszeres Kossuth-díjas művész.

Prima Primissima
Koltai Lajos
operatőr, rendező
Koltai Lajos operatőr, rendező

A Színház-és Filmművészeti Főiskolán diplomázott. Legendás filmek fűződnek nevéhez: ő a Megáll az idő, az Angi Vera, a Találkozás Vénusszal, és a Csodálatos Júlia operatőre. A Maléna című filmért a legjobb operatőrnek járó Oscar-díjra jelölték. Európa-díjat kapott Az óceánjáró zongorista legendájáért és a Napfény ízéért. Első rendezése a Kertész Imre Nobel-díjas műve alapján készült Sorstalanság volt 2005-ben, ezt követte az Este 2007-ben. Tagja az Oscar-díjat osztó Amerikai Filmakadémiának, az Amerikai Operatőrök Egyesületének, az Amerikai Rendezők Szövetségének. Az Oscar-díjas Mephisto operatőre. Egyetemi docens. Kossuth-díjas művész.

2009
Prima
Psota Irén
színművésznő
Psota Irén színművésznő

Pályáját 1952-ben a Madách Színházban kezdte, s 1989 óta ismét tagja az intézménynek. Kurázsi mama, Polly, Serafina, Margarida asszony, Orbánné, Yerma szerepében is láthattuk a színpadon. Számtalan film fűződik nevéhez: a Ház a sziklák alatt, az Iszony, az Ördög vigye, az Egy erkölcsös éjszaka, a Szabadíts meg a gonosztól… – és még hosszan sorolhatnánk. Feledhetetlen alakítást nyújtott a Roncsderby című egyszemélyes előadásban. A zenés színház egyik meghatározó egyénisége. Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában. Kétszeres Kossuth-díjas művész, a Nemzet Színésze.

Prima
Bálint András
színész, színigazgató
Bálint András színész, színigazgató

1965-től a Pécsi Nemzeti Színház, majd a Madách Színház, később a MAFILM társulatának tagja. 1985-től a Radnóti Színház színész-igazgatója. Fontosabb színházi szerepei: VI. Henrik, Tesmann, Antonius, Rosmer, Higgins, Az Ördög, Solness építőmester. Irodalmi esteket készített többek között Kosztolányi, Radnóti, Szép Ernő, Babits, Franz Kafka, Arany János és Márai műveiből. Számos magyar film főszereplője volt: Apa, Szerelmesfilm, Fényes szelek, Lila ákác, 141 perc, BUÉK, Eszterkönyv. Jászai díjas, érdemes művész, 2003-ban Kossuth díjat kapott.

Prima Primissima
Haumann Péter
színész
Haumann Péter színész

A debreceni Csokonai Színházban kezdte pályáját. Számtalan társulatban játszott, 1994 óta a Katona József Színház tagja. Feledhetetlen alakítást nyújtott a színpadon az Artúró Ui, Szókratész, Holt lelkek, Macskák, Őrült nők ketrece, Kean, a színész, A fösvény, Shylock című darabokban. A filmvásznon és a TV-ben is maradandót alkotott, többek között a Tízezer nap, III. Richárd, Szürkület, Szenvedély, Emelet, Kalandorok, Indul a bakterház című filmekben láthattuk. Munkásságát Kossuth-díjjal is elismerték.

2008
Prima
Makk Károly
Makk Károly

Prima
Halász Judit
Halász Judit

Prima Primissima
Markó Iván
Markó Iván

2007
Prima
Schubert Éva
színésznő
Schubert Éva színésznő

Prima
Gaál István
Gaál István

Prima Primissima
Lukács Sándor
Lukács Sándor

2006
Prima
Nagy – Kalózy Eszter
Színművész
Nagy – Kalózy Eszter Színművész

Prima
Eperjes Károly
Színművész
Eperjes Károly Színművész

Prima Primissima
Kállai Ferenc
A Nemzet Színésze
Kállai Ferenc A Nemzet Színésze

2005
Prima
Sára Sándor
Operatőr, filmrendező
Sára Sándor Operatőr, filmrendező

Prima
Cserhalmi György
Színművész
Cserhalmi György Színművész

Prima Primissima
Seregi László
Balettművész, koreográfus
Seregi László Balettművész, koreográfus

2004
Prima
Udvaros Dorottya
Színművész
Udvaros Dorottya Színművész

Prima
Szabó István
Filmrendező
Szabó István Filmrendező

Prima Primissima
Garas Dezső
A Nemzet Színésze
Garas Dezső A Nemzet Színésze

2003
Prima
Törőcsik Mari
A Nemzet Színésze
Törőcsik Mari A Nemzet Színésze

Prima
Mácsai Pál
Színművész, rendező
Mácsai Pál Színművész, rendező

Prima Primissima
Darvas Iván
A Nemzet Színésze
Darvas Iván A Nemzet Színésze