Megválasztották a 2012. évi Prima-díjasokat

A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriuma, valamint az Alapító mellett működő Társadalmi Tanácsadó Testület együttes ülésén megválasztotta a Prima Primissima Díj 2012. évi Prima díjazottakat, egyben Primissima jelöltjeit. A Demján Sándor és a VOSZ Elnöksége által alapított díj idén is tíz kategóriában kerül átadásra december 7-én.

A díjak ünnepélyes átadására 2012. december 7-én (pénteken), a Magyar Vállalkozók Napja rendezvénysorozata keretein belül, immáron tizedszer kerül sor, ez alkalommal is a Művészetek Palotájában.

A Gálaestet a Magyar Televízió I. csatornája ebben az esztendőben is csúsztatott élő adásban közvetíti. A szervezők a 10. Jubileum alkalmával különleges Gálaműsort szerveznek, korábbi évek Junior Prima díjasai lépnek fel Primissima és Prima díjas művészekkel. A 2007. évi Gálához hasonlóan az idei Gálán is átadásra kerül 5 db Jubileumi Primissima díj, mely díjazottakat az Alapító jelöl ki a Gála napján, a korábbi évek Prima díjasai közül. A Jubileumi Primissima díjas is megkapja az eosin Kincsem szobrot, valamint további 40 ezer eurót – a korábban Prima díjasként már átvett 10 ezer euró mellé.

Demján Sándor üzletember 2003-ban döntött úgy, hogy 10 év alatt 3 milliárd forintot adományoz magánvagyonából a díjra, ezáltal is kifejezve tiszteletét a magyar tudomány, kultúra és sport nagyjai előtt. A Prima Primissima az elmúlt 10 év alatt rangos rendezvénysorozattá és ismert „márkává” nőtte ki magát, melynek része a Junior Príma Díjak és a Megyei Prima Díjak átadása is. Demján Sándor 10 éves vállalása az év végén lejár, 2013-tól kezdve Csányi Sándor és az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább a Prima Primissima Díjat. A 2013. évtől kezdve Demján Sándor magánvagyonából a Közönségdíj anyagi támogatását vállalja át – melyet 2003-2012. között Csányi Sándor a biztosított.

A Prima Primissima Díjra az Alapító Okiratban meghatározott természetes és jogi személyek jelölhetnek. Jelölési joggal rendelkeznek: az Alapító, a VOSZ kibővített Elnökségének tagjai, a Társadalmi Tanácsadó Testület tagjai, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának tagjai, a szakmai- és érdekképviseleti szervezetek, a korábbi évek Primissima díjasai valamint a Társalapítók és a támogatók. A jelölésre jogosultak írásbeli felkérést kaptak a jelöltállításra, jelöléseik ez év május elejéig érkeztek be az Alapítványhoz. A beküldött jelölésekből a Társadalmi Tanácsadó Testület és a Kuratórium tagjai, együttes ülés keretében a jelöltek közül kategóriánként három-három Prima díjast választott titkos szavazással. Idén ismét rekord mennyiségű jelölés érkezett az Alapítványhoz, 550 db, a legtöbb Magyar színház és filmművészet kategóriában, 88 db. A VOSZ kibővített Elnöksége és a Kuratórium által a Magyar Vállalkozók Napja eseménysorozata keretében tartandó a Gálaest napján, 2012.  december 7.-én (pénteken) a 30 díjazott közül tíz kategóriában egy-egy Primissima kerül majd megválasztásra. Demján Sándor vagyonából a Prima díjasok 10 ezer euró, míg a Primissima díjasok 50 ezer euró díjazásban részesülnek és megkapják a Zsolnay Porcelánmanufaktúra csodálatos eosin „Kincsem-szobrát” is, melyet Schrammel Imre, Primissima és Kossuth-díjas keramikusművész tervezett. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. a maga eszközeivel, a Kincsem szobor megalkotásával járul hozzá a jeles esemény sikeréhez. A Primissimák részére átadott, egyedi technológiával készülő, Zsolnay eosin mázas szobor igazi különlegesség, méltó elismerése a hazai tudomány, művészet és kultúra kiemelkedő képviselőinek. A Zsolnay büszkén vállalta el a 10 évvel ezelőtti felkérést az együttműködésre, hiszen a díj célkitűzése összhangban van a manufaktúra 159 éves tradíciójával, korszakalkotó, innovatív, művészi igényű fejlesztéseivel.

A jelöltek bemutatását és munkásságuk megismerését szolgáló csaknem negyed esztendős időszakban lehetőség lesz szavazásra, mert idén is átadásra kerül a Közönség díj, melyet a 30 díjazott közül nyeri el a közönség kedvence. Idén július közepétől lehet szavazni az interneten a www.primaprimissima.hu honlapon, szeptembertől telefonon és SMS-ben is. További információ a facebook-on is elérhető lesz. A legtöbb szavazatot kapott jelölt részesül a Közönség díjban, illetőleg az azzal járó 50 ezer euró összegű pénzdíjazásban, melyet Csányi Sándor, a Kuratórium elnöke ez évben is a magánvagyonából ajánlott fel. A Közönség díjas továbbá megkapja az Ajka Kristály Üvegipari Kft. által készített ólomkristály Kincsem lovat.
A Mercedes-Benz Hungária Kft., a Mercedes-Benz márka hivatalos importőre, és a Pappas Auto Magyarország Kft., a legnagyobb márkakereskedés Magyarországon, közösen támogatja a Prima Primissima rendezvényt. A szavazók közül egy szerencsés nyertes egy új Mercedes-Benz A-osztály személygépkocsival térhet haza, amely idén decemberben kerül kisorsolásra. „A Prima Primissima egy olyan esemény, mely nagyban hozzájárul a magyar kulturális élet fejlődéséhez, ezért szívesen támogatjuk” – nyilatkozta Nagy István, a Pappas Auto ügyvezető igazgatója. Ingo Fröhlich, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: “A Mercedes nagyon büszke arra, hogy ezt a nemes kezdeményezést immár 7 éve támogathatja. Felemelő és inspiráló számunkra, hogy részesei lehetünk a Prima Primissimának.” „Külön elismerés és köszönet illeti a Mercedes-Benz Hungária Kft.-t és a Pappas Auto Magyarország Kft.-t, amely cégek immár hetedik alkalommal biztosítják személygépkocsi felajánlásával a közönségszavazás népszerűségét” –mondta Takács Ildikó, a Prima Primissima Kuratórium tagja.

A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának tagjai:

Csányi Sándor, elnök
Dávid Ferenc, alelnök
Lovassy Tamás, főtitkár
Csomor Gábor
Czeglédi László
Hanák András
Perlusz László
Szőnye József
Takács Ildikó
Zwack Péter

Társadalmi Tanácsadó Testületi tagok a 2012. évben:

Bánki András – újságíró, 2007. évi Jubileumi Primissima díjas
Fekete György – belsőépítész, 2011. évi Prima díjas, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
Gazsó Ferenc – egyetemi tanár
Granasztói György – történész
Jókai Anna – író, 2004. évi Primissima Közönség díjas
Kádár Béla – akadémikus, a Magyar Közgazdasági Társaság örökös tiszteletbeli és volt elnöke
Kocsis Zoltán – zongoraművész, 2007. évi Jubileumi Primissima díjas
Kozma Imre – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, 2005. évi Primissima díjas
Lukács Sándor – színművész, 2007. évi Primissima díjas
Mészáros Tamás – egyetemi tanár
Novák Ferenc – néptánc koreográfus, 2007. évi Jubileumi Primissima díjas
Novák István – építész, 2008. évi Primissima díjas
Sváby Lajos – festőművész, 2005. évi Primissima díjas
Szabó István – filmrendező, 2007. évi Jubileumi Primissima díjas
Szinetár Miklós – rendező, egyetemi tanár
Vizi E. Szilveszter – akadémikus, az MTA volt elnöke, 2003. évi Primissima díjas

2012. évi Prima díjasok névsora, kategóriánként :

Magyar irodalom
Kiss Anna – költő, drámaíró
Krasznahorkai László – író
Tornai József – költő, író, műfordító

Magyar színház- és filmművészet
Bodrogi Gyula – színművész
Kósa Ferenc – filmrendező
Szinetár Miklós – rendező

Magyar képzőművészet
Sajdik Ferenc – karikaturista
Ujházi Péter – festőművész
V. Majzik Mária – képzőművész

Magyar tudomány
Palkovits Miklós – akadémikus, agykutató
Ritoók Zsigmond – akadémikus,filológus
Szemerédi Endre – akadémikus,matematikus, egyetemi tanár

Magyar oktatás és köznevelés
Batta András – egyetemi tanár, rektor
Grétsy László – nyelvész, professzor emeritus
Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Magyar építészet és építőművészet
Balogh Balázs – építészmérnök, egyetemi tanár
Lázár Antal – építészmérnök
Török Péter – táj – és környezetépítész

Magyar sajtó
Benda László – szerkesztő, riporter
Riskó Géza – az MTVA sportfőszerkesztője
Süveges Gergő – a közmédia műsorvezetője

Magyar népművészet és közművelődés
Bihari János Táncegyüttes
Halmos Béla – népzene oktató
Rostás Árpád – vándorasztalos

Magyar zeneművészet
Kodály Kórus Debrecen
Miklósa Erika – operaénekes
Szenthelyi Miklós – hegedűművész

Magyar sport
Kulcsár Győző – párbajtőröző
Magyar Zoltán – tornász
Portisch Lajos – nagymester sakkozó