megrendzeték a 2010-es évi Prima Primissima Díjátadó Gálaestet

Ebben az évben immáron nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Vállalkozók Napja keretén belül a Prima Primissima Díjátadó Gálaest, amelyet ez alkalommal is közvetített a Magyar Televízió.

Demján Sándor üzletember 2003-ban döntött úgy, hogy 10 év alatt három milliárd forintot áldoz magánvagyonából a Prima Primissima Alapítványra, ezáltal is kifejezve tiszteletét a magyar tudomány, kultúra és sport nagyjai előtt.

A Prima Primissima az elmúlt évek alatt rangos rendezvénysorozattá és ismert „márkává” nőtte ki magát, melynek része a Junior Príma Díjak és a Megyei Prima Díjak átadása is.

A fiatal tehetségek elismerésére létrehozott Junior Príma Díj rendszerében ebben az évben hét kategóriában ismerték el a fiatal szaktekintélyeket. Társalapítóként az MFB a „magyar tudomány” -, az MKB a „magyar sport” -, a Vodafone a „magyar oktatás és köznevelés” -, az ERSTE Bank a „magyar sajtó” -, az MVM Zrt. a „magyar zeneművészet” -, továbbá a TriGranit Fejlesztési Zrt. a „magyar építészet és építőművészet” kategóriában és az FHB Jelzálogbank Nyrt. a „magyar színház – és filmművészet” kategóriában nyújtotta át az elismeréseket. Mint ismeretes, a Junior Príma Díjak a szakmai zsűrik döntései alapján kerülnek odaítélésre, kategóriánként a 10 kiemelkedő eredményeket felmutató fiatal tehetség elismerő oklevelet, egy kisméretű Ajkai Kristály Kincsem-szobrot, valamint €7.000,- ról kiállított csekket kapnak.

A Gálaestet megelőzően tizenkilenc Megyei (területi) Príma Díj átadóra is sor került. Minden megyében három-három, a helyi közösség által elismert kiemelkedő személyiséget, vagy jogi személyt részesített elismerésében a VOSZ megyei szervezete, rangos program és nívós műsor kíséretében. A megyei díjátadó rendezvények fontos helyi eseményekké fejlődtek, amelyek keretében a megyei vállalkozók és vállalkozások a helyi szellemi élet, a kultúra, a tudomány, az oktatás, a köznevelés és a sportélet kimagasló képviselőit, elismert szereplőit részesítették elismerésükben. Mára elmondható, hogy ezek a megyei rendezvények szerves részeivé váltak a nemzeti tőke részéről megnyilvánuló, és egyre erőteljesebben kibontakozó mecenatúrának, amellyel a vállalkozói társadalom a szellemi élet támogatásával is hozzá kíván járulni az ország gazdasági-társadalmi felemelkedéséhez.

A ma este díjazott „primisszimák” és „prímák” a Prima Primissima Alapítvány Alapító Okiratában meghatározott eljárás szerint kerültek megválasztásra. Az Alapító, a VOSZ kibővített Elnökségének tagjai, a Társadalmi Tanácsadó Testület tagjai, a Prima Primssima Alapítvány kuratóriumának tagjai, továbbá a szakmai- és érdekképviseleti szervezetek, valamint a korábbi évek „primisszimái” és a Társalapítók, valamint a támogatók jelölhettek. A beérkezett jelölésekből idén nyár elején a Társadalmi Tanácsadó Testület és a Kuratórium együttes ülésén, titkos szavazással választotta meg a tárgyévi „prímákat”: kategóriánként hármat. 2010. december 3-án délben a „prímák” sorából mind a 10 kategóriában egy-egy „primisszimát választottak titkos szavazással a VOSZ kibővített Elnökségének és a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumnak tagjai.

A „primisszimák” megkapják a díjról szóló tanúsítványt, és az €50.000,- pénzbeli elismerést, a „prímák” pedig oklevelet és €10.000,- t. Az este folyamán átadták – a „Primisszima”-díjakhoz hasonlóan – szintén €50.000,- értékű Közönség-díjat is, melyet idén is Csányi Sándor ajánlott fel magánvagyonából. A Közönség-díj nyertese a harminc „príma” közül a közönség szavazatai alapján került ki. A jelöltek bemutatását és munkásságuk megismerését szolgáló csaknem negyed esztendős időszakban idén rekord mennyiségű szavazat gyűlt össze, több, mint 250.000-ren szavaztak sms-ben, telefonon, az interneten, illetve a Westend City Center-ben, a Pólus Centerben, valamint a Művészetek Palotájában elhelyezett szavazódobozokba bedobott szavazatokkal.

A harminc „Príma”-díj szakmai díj, a „Primisszima”-díj szimpátia díj. A „primisszimák” a tanúsítvány és a pénzbeli elismerés mellett megkapják a Zsolnay Porcelánmanufaktúra által készített Kincsem-szobrot, Schrammel Imre Kossuth- és „Primisszima”-díjas szobrászművész gyönyörű művét, míg a Közönség-díjas az Ajka Kristály ólomkristály Kincsem lovát tudhatja magáénak.

Az elmúlt évek sikeres együttműködése alapján a Mercedes-Benz Hungária Kft. és a Pappas Auto Magyarország Kft. idén is biztosította azt a Mercedes-Benz A-osztályú személyautót, melyet a Közönség-díjjal kapcsolatban szavazók között sorsoltunk ki közjegyző jelenlétében.
A Junior Prima Díjak történetében először a 2010. évi Junior Prima Díjasok között a Gablini Autószalonok jóvoltából egy Hyundai i20 személyautó került kisorsolásra.