Megrendzeték a 2009. évi Prima Primissima Díjátadó Gálaestet

Ebben az évben immáron hetedik alkalommal került megrendezésre a Prima Primissima Díjátadó Gálaest, amelyet ez alkalommal is közvetített a Magyar Televízió.

Demján Sándor üzletember 2003-ban döntött úgy, hogy 10 év alatt három milliárd forintot áldoz magánvagyonából a Prima Primissima Alapítványra, ezáltal is kifejezve tiszteletét a magyar tudomány, kultúra és sport nagyjai előtt. A Prima Primissima az elmúl 7 év alatt rangos rendezvénysorozattá és ismert „márkává” nőtte ki magát, melynek része a Junior Príma Díjak és a Megyei Prima Díjak átadása is.

A fiatal tehetségek elismerésére létrehozott Junior Príma Díj rendszerében ebben az évben hat kategóriában ismerték el a fiatal szaktekintélyeket. Az MFB a „magyar tudomány” -, az MKB a „magyar sport” -, a Vodafone a „magyar oktatás és köznevelés” -, az ERSTE Bank a „magyar sajtó” -, az MVM Zrt. a „magyar zeneművészet” -, továbbá a TriGranit Fejlesztési Zrt. a „magyar építészet és építőművészet” kategóriában nyújtotta át az elismeréseket. Mint ismeretes, a Junior Príma Díjak a szakmai zsűrik döntései alapján kerülnek odaítélésre, s a kiemelkedő eredményeket felmutató fiatal tehetségek elismerő oklevelet, egy kisméretű Ajkai Kristály Kincsem-szobrot, valamint €7.000,- ról kiállított csekket kapnak.

A Gálaestet megelőzően tizennyolc Megyei (területi) Príma Díj átadóra is sor került. Minden megyében három-három, a helyi közösség által elismert kiemelkedő személyiséget, vagy jogi személyt részesített elismerésében a VOSZ megyei szervezete, rangos program és nívós műsor kíséretében. A megyei díjátadó rendezvények fontos helyi eseményekké fejlődtek, amelyek keretében a megyei vállalkozók és vállalkozások a helyi szellemi élet, a kultúra, a tudomány, az oktatás, a köznevelés és a sportélet kimagasló képviselőit, elismert szereplőit részesítették elismerésükben. Mára elmondható, hogy ezek a megyei rendezvények szerves részeivé váltak a nemzeti tőke részéről megnyilvánuló, és egyre erőteljesebben kibontakozó mecenatúrának, amellyel a vállalkozói társadalom a szellemi élet támogatásával is hozzá kíván járulni az ország gazdasági-társadalmi felemelkedéséhez.

A ma este díjazott „primisszimák” és „prímák” a Prima Primissima Alapítvány Alapító Okiratában meghatározott eljárás szerint kerültek megválasztásra. Az Alapító, a VOSZ kibővített Elnökségének tagjai, a Társadalmi Tanácsadó testület tagjai, a Prima Primssima Alapítvány kuratóriumának tagjai, továbbá a szakmai- és érdekképviseleti szervezetek, valamint a korábbi évek „primisszimái” jelölhettek. A beérkezett jelölésekből a Társadalmi Tanácsadó Testület és a Kuratórium együttes ülésén, titkos szavazással választotta meg a tárgyévi „prímákat”: kategóriánként hármat. A „prímák” sorából mind a 10 kategóriában egy-egy „primisszimát választottak titkos szavazással a VOSZ kibővített Elnökségének és a Kuratóriumnak a tagjai. A „primisszimák” megkapják a díjról szóló tanúsítványt, és az €50.000,- pénzbeli elismerést, a „prímák” pedig oklevelet és €10.000,- t. Az este folyamán átadták – a „Primisszima”-díjakhoz hasonlóan – szintén €50.000,- értékű Közönség-díjat is, amelynek nyertese a harminc „príma” közül a közönség szavazatai alapján került ki. A harminc „Príma”-díj szakmai díj, a „Primissima”-díj szimpátia díj.

A „primisszimák” a tanúsítvány és a pénzbeli elismerés mellett megkapják a Zsolnay Porcelánmanufaktúra által készített Kincsem-szobrot, Schrammel Imre Kossuth- és „Primisszima”-díjas szobrászművész gyönyörű művét, míg a Közönség-díjas az Ajka Kristály páratlan alkotását tudhatja magáénak.

Az elmúlt évek sikeres együttműködése alapján a Mercedes Benz Hungária Kft. és a Pappas Auto Magyarország Kft. idén is biztosította azt az A-osztályú személyautót, melyet a Közönség-díjjal kapcsolatban szavazók között sorsoltunk ki közjegyző jelenlétében.

A Magyar Vállalkozók Napja alkalmából tartott rendezvénysorozatnak ma már komoly társadalmi rangja és tekintélye van.

A PRIMA PRIMISSIMA DÍJ 2009. ÉVI NYERTESEI KATEGÓRIÁNKÉNT, DÍJANKÉNT

Magyar irodalom
Primissima Díj: Fejes Endre
Prima Díj: Ágh István
Prima Díj: Lator László

Magyar színház- és filmművészet
Primissima Díj: Haumann Péter
Prima Díj: Bálint András
Prima Díj: Psota Irén

Magyar képzőművészet
Primissima Díj: Földi Péter
Prima Díj: Bencsik István
Prima Díj: Ilona Keserű Ilona

Magyar tudomány
Primissima Díj: Ranschburg Jenő
Prima Díj: Kellermayer Miklós
Prima Díj: Kopp Mária

Magyar oktatás és köznevelés
Primissima Díj: Horn Péter
Prima Díj: Kosztolányi Gyula
Prima Díj: Sárközy Tamás

Magyar építészet és építőművészet
Primissima Díj: Skardelli György
Prima Díj: Jankovics Tibor
Prima Díj: Zalaváry Lajos

Magyar sajtó
Primissima Díj: Schäffer Erzsébet
Prima Díj: Fekete Gyula
Prima Díj: Lőcsei Gabriella

Magyar népművészet és közművelődés
Primissima Díj: Nemzeti Táncszínház
Prima Díj: Foltin Jolán
Prima Díj: Palya Bea

Magyar zeneművészet
Primissima Díj: Sánta Ferenc (Ifj.)
Prima Díj: Bartók Vonósnégyes
Prima Díj: Kelen Péter

Magyar sport
Primissima Díj: Grosics Gyula
Prima Díj: Cseh László
Prima Díj: Görbicz Anita

Közönségdíj:
Sárközy Tamás