Legjobbak legjobbjai – immár tizenegyszer

Idén külsőségeiben és tartalmában is megújult a Prima Primissima Díj. A magas társadalmi rangot kivívott elismerést nagyszabású gálaest keretében adták át a Művészetek Palotájában, a tudományos, művészeti, kulturális és sportélet legkiválóbb szereplőinek.

A Prima Primissima Díj alapítása óta eltelt egy évtizedben küldetése mindig ugyanaz volt: megőrizni a magyar értelmiség szellemi eredményeit, kiemelni és elismerni a kiváló teljesítményt, példaképeket adni a társadalom számára. E cél továbbra is változatlan, ám a díj történetében idén új időszámítás kezdődött, külsőségekben és tartalomban is érzékelhető megújulással.

Ennek jegyében rendezték meg december 6-án a budapesti Művészetek Palotájában a Prima Primissima Díj díjátadó gálaműsorát, amelyet a hagyományokhoz híven ezúttal is közvetített a Magyar Televízió.

A gálán Dr. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az elismerést ez évtől gondozó OTP Bank elnök-vezérigazgatója mondott köszöntőt, majd felcsendült a díj arculati megújulásához kapcsolódó, erre az alkalomra készített zenemű, Varga Judit Gradus ad Parnassum című darabja. Ugyancsak itt találkozhatott a nagyközönség először a díjat mostantól megjelenítő, új kisplasztikával, a szobrászművész BOLDI égre törő íjászt ábrázoló alkotásával.

Az elismeréseket idén is tíz kategóriában – magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet, illetve magyar sport – ítélték oda. Az egyes kategóriákban a szakmai tanácsadó testületek által ajánlott jelöltek közül az alapítvány kuratóriuma titkos szavazással már korábban kiválasztotta azt a három Primát, akik kategóriájuk Primissima díjára esélyesek. Mellettük, ezúttal is átadták a Közönségdíjat, amelynek díjazottjáról most is a publikum sms-szavazatai döntöttek.

A közönségdíjasra szavazók között – az évek óta tartó sikeres együttműködésnek köszönhetően – idén is egy, a Mercedes Hungária Kft. és a Pappas Autó Magyarország Kft. által felajánlott gépkocsit sorsoltak ki, a sorsolásra és a nyertes kihirdetésére azonban – az eddigiektől eltérő módon – a gála keretén belül került sor.

Képgalériánk az eseményről

A 2013. ÉVI PRIMA PRIMISSIMA DÍJ DÍJAZOTTJAI:

Magyar irodalom:
Primissima: Lackfi János
Prima: Vathy Zsuzsa
Prima: Szalay Károly

Magyar színház- és filmművészet:
Primissima: Molnár Piroska
Prima: Eszenyi Enikő
Prima: Mészáros Márta

Magyar képzőművészet:
Primissima: Nádler István
Prima: Orosz István
Prima: Vinczellér Imre

Magyar tudomány:
Primissima: Dr. Freund Tamás
Prima: Dr. Bor Zsolt
Prima: Dr. Erdei Anna

Magyar oktatás és köznevelés:
Primissima: Dr. Bagdy Emőke
Prima: Pál Ferenc
Prima: Nemzetközi Pető Intézet

Magyar építészet és építőművészet:
Primissima: Dr. Bachman Zoltán
Prima: Golda János
Prima: Karácsony Tamás DLA

Magyar sajtó:
Primissima: Inforádió
Prima: Gundel Takács Gábor
Prima: Novotny Zoltán

Magyar sport:
Primissima: Darnyi Tamás
Prima: Jónyer István
Prima: Szekeres Pál

Magyar népművészet és közművelődés:
Primissima: Petrás Mária
Prima: Dr. Hoppál Mihály
Prima: Kiss Ferenc

Magyar zeneművészet:
Primissima: Marton Éva
Prima: Amadinda ütőegyüttes
Prima: Snétberger Ferenc

Közönségdíj:
Pál Ferenc