Kihirdették a 2014. év Primáit

A Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma idén is harminc Primát választott, összesen tíz kategóriában. Az egyes kategóriák legjobbjait a díjátadó gálaest napján ugyancsak a kuratórium választja ki, akik a Primissima cím mellett komoly anyagi elismerésben is részesülnek.

Idén is a már megszokott tíz kategóriában – magyar irodalom, magyar színház- és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet, illetve magyar sport – állítottak jelölteket a Prima Primissima díjra, akiknek névsorát szeptember 8-án, sajtótájékoztató keretében hozták nyilvánosságra.

Az összesen harminc jelölt közül az alapítvány kuratóriumának tagjai és a VOSZ kibővített elnöksége titkos szavazással választják ki az egyes kategóriák Primissima-díjasát, akik ebben az évben is nagyszabású gálaest keretében vehetik át az elismeréseket. Emellett a nagyközönség is szavazhat arra a jelöltre, akit a díjra leginkább érdemesnek talál.

„A Közönségdíjast – az összes Prima közül egyet – szeptember 30. és december 4. között SMS-szavazatok útján választja ki a nagyközönség. A szavazás menete hamarosan olvasható majd a www.primaprimissima.hu weboldalon és a Prima Primissima Facebook oldalán. A szavazók között kisorsolunk egy magyar gyártmányú Mercedes-Benz B osztály személygépkocsit” – tájékoztatott Honti Hanna, a Prima Primissima Alapítvány ügyvivője.

A Primissimák és a közönségdíjas jutalma személyenként 15 millió forint, a Primák 5-5 millió forint jutalomban részesülnek.

A Prima Primissima díj történetének eddigi tizenegy éve alatt megbecsült helyet vívott ki magának a társadalmi-kulturális életben, napjainkra már a jelöltté válás is elismerésnek számít. Tavaly külsőségeiben és tartalmában egyaránt megújult a díj, az alapítvány kuratóriumának elnöke Dr. Csányi Sándor, a díj főszponzora pedig az OTP Bank lett.

„A tavalyi megújulás sikerét jól szemlélteti, hogy idén megduplázódott a jelölések száma a tavalyihoz képest. A szakmai zsűri és a Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma 883 jelölt közül díjazza azokat a kiválóságokat, akik valódi példaképek lehetnek mindenki számára. A legtöbb – 138 – jelölés a Magyar színház és filmművészet kategóriában érkezett” – mondta el a jelöltbejelentő sajtótájékoztatón Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A 2014. év Primái, kategóriánként:

Magyar irodalom kategória
Bodor Ádám
Buda Ferenc
Turczi István

Magyar színház- és filmművészet kategória
Bánsági Ildikó
Csomós Mari
Ragályi Elemér

Magyar képzőművészet kategória
Karátson Gábor
Konok Tamás
Lakner László

Magyar tudomány kategória
Dr. Barabási Albert László
Dr. Erőss Loránd
Dr. Romsics Ignác

Magyar oktatás és köznevelés kategória
Derdák Tibor
Fővárosi Állat- és Növénykert
Pósa Lajos

Magyar építészet és építőművészet kategória
Czigány Tamás
Pálfy Sándor
U. Nagy Gábor

Magyar sajtó kategória
Fölszállott a páva – Duna TV
On The Spot
Perjés Klára

Magyar sport kategória
Palotai Károly
Polgár Judit
Regőczy Krisztina – Sallay András

Magyar népművészet és közművelődés kategória
Dr. Sárosi Bálint
Jászság Népi Együttes
Hagyományok Háza

Magyar zeneművészet kategória
Angelica Leánykar, karnagy: Gráf Zsuzsanna
Jandó Jenő
Sztevanovity Dusán 

A Prima Primissima életre hívói 2007-ben úgy döntöttek, hogy önálló díjjal kívánják jutalmazni a fiatal korosztály köréből azokat, akik a jók között is a legjobbak. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok ekkortól érdemelhetik ki a minden évben – így idén is – odaítélt Junior Prima Díjat.

A Junior Prima Díj öt társalapítója idén is egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene, a Il Bacio di Stile a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, az FHB Bank pedig a színházi művészet terén kiemelkedő ifjú tehetségeket támogatja, kategóriánként akár tízet is. A Junior Primák jutalma 2-2 millió forint.

A Prima Primissima 2005-től egészült ki a területi Prima díjakkal. Az évenként odaítélt megyei Prima díjat mind a tizenkilenc megyében, megyénként hárman nyerhetik el. A megyei Prima díjak rendszerének célja, hogy megőrizze a magyar értelmiség és szellem helyi eredményeit, erősítve a kisebb társadalmi egységek összetartozását, elősegítve fejlődésüket. A díjazottak jutalma 1-1 millió forint.