Bejelentették a 2016. évi Primákat

A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Dr. Csányi Sándor sajtótájékoztató keretében hirdette ki a díj jelöltjeit. A Primákat idén is tíz kategóriában választottak, és a díjazottak a magas erkölcsi elismerés mellett fejenként 5 millió forint jutalomban részesülnek.

A Prima Primissima immár tizennegyedik éve irányítja rá a figyelmet a kiemelkedő teljesítményekre és a tehetségekre, valamint jelentős támogatást biztosít azoknak, akik példát mutatnak erőfeszítésből és minőségből, szórakoztatnak, táplálják a nemzeti büszkeséget, tudományos vagy oktatói teljesítményükkel építik közös jövőnket.

Az előző évekhez hasonlóan továbbra is tíz kategóriában – magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar sport, magyar népművészet és közművelődés, magyar zeneművészet –  hirdetnek kiválóságokat.A Prima díjazottak fejenként 5 millió forint jutalomban részesülnek.

„ Az idei kitüntetettekkel együtt már több mint 430 kiválóságból áll a Primák és Primissimák klubja. Ők összesen több mint 3,5 milliárd forintot kaptak a díj mellé, ami egyedülállóan jelentős támogatóvá is teszi a Prima Primissimát.”  – mondta Dr. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnöke a Pesti Vigadóban megrendezett sajtótájékoztatón.

Minden kategóriában három díjazott kap helyet, az alapítvány Kuratóriumának tagjai és a VOSZ kibővített elnöksége pedig titkos szavazással közülük választja ki a Primissimákat, minden területről egyet. Emellett idén is SMS szavazással dől el ki lesz a közönségdíjas. Szavazni szeptember vége és december eleje között lehet. A Primissimák és a Közönségdíjas 15 millió forinttal lesznek gazdagabbak.

„Mindenkit buzdítunk, hogy szavazzon arra a jelöltre, aki szerinte a leginkább megérdemli a Közönségdíjat. Annál is inkább érdemes részt venni a voksolásban, mert a szavazók között kisorsoljuk a legújabb Mercedes-Benz A-osztály személygépkocsit. A szavazás részletei rövidesen elérhetőek lesznek a www.primaprimissima.hu weboldalon és a Prima Primissima Facebook oldalán” – ismertette a szavazással kapcsolatos tudnivalókat Honti Hanna, a Prima Primissima Alapítvány ügyvivője.

Ebben az évben is külön jelentősége van a harminc év alatti tehetségeket jutalmazó Junior Prima díjnak. Ennek a külön kategóriának társalapítói, a Magyar Fejlesztési Bank, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., a Docler Holding, a KAVOSZ Zrt., az  FHB, a tudomány, a zene, a népművészet, a sajtó és a színház művészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja, kategóriánként akár tizet is. A Junior Primák jutalma 2-2 millió forint.

Emellett idén is átadják a területi Prima díjakat, melyeket 19 megyében hárman nyerhetnek el. A díj célja a helyi közösségek erősítése és az értelmiségi eredmények elismerése. A díjazottak jutalma 1-1 millió forint.

2016. évi Prima díjazottak
Primák kategóriánként: 

Magyar irodalom
Ács Margit, író, műkritikus
Rónay László, irodalomtörténész, tanár
Vámos Miklós, író, műsorvezető

Magyar színház- és filmművészet
Andorai Péter, színművész
Kútvölgyi Erzsébet, színművésznő
Marton László, színházi rendező

Magyar képzőművészet
Benkő Imre, fotográfus, fotóripoter
Bukta Imre, képzőművész
Olasz Ferenc, fotográfus, filmrendező

Magyar tudomány
Dr. Bihari Mihály, jogász, politológus, Professor Emeritus, az MTA doktora
Maróth Miklós, klasszika-filológus, orientalista
Prof. Dr. Perner Ferenc, sebész, professzor emeritus, az orvostudományok doktora

Magyar oktatás és köznevelés
Földes Imre, zenetörténész, zenepedagógus, ny. egyetemi tanár
Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola, hátránykompenzáló pedagógiai módszert használó iskola
Szarka Attila, gyógypedagógus, pszichopedagógus, szupervizor

Magyar építészet és építőművészet
Pelényi Margit, építész
Tima Zoltán, okleveles építészmérnök
Winkler Barnabás, építész

Magyar sajtó
Baraczka Eszter, újságíró, a közmédia brüsszeli tudósítója
Oplatka András, történész, újságíró, műfordító
Végh Alpár Sándor, tárcaíró, publicista

Magyar sport
Földi Imre, olimpiai bajnok súlyemelő, edző
Kőbán Rita, kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, kajakedző
Sákovicsné Dömölky Lídia, olimpiai bajnok vívó, szakedző, szakíró

Magyar népművészet és közművelődés
Maczkó Mária, népdalénekes
Mikulás Ferenc, stúdióvezető, producer, fesztiváligazgató
Szokolay Dongó Balázs, népi hangszeres szólista

Magyar zeneművészet
Balázs János, zongoraművész
Medveczky Ádám, karmester, címzetes egyetemi tanár
Dr. Vigh Andrea, hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora