Átadták a Magyar Sajtó kategória Junior Prima Díjait

Hatan vehették át az elismerést. A harminc évnél fiatalabb tehetségeket nettó kétmillió forinttal is elismerő díjra idén 53-an kaptak jelölést.

Az elismerést Borbás Barna (Heti Válasz, valasz.hu), B. Simon Krisztián szabadúszó, Csudai Sándor, a Magyar Hírlap fotóriportere, Mészáros Tamás, az MTVA/MTI munkatársa, az Index videorovatában dolgozó Szabó Péter és Zsiborás Gergő (Forbes Magyarország) vehette át.

Krisán László, a díjkategóriát második éve támogató, a Széchenyi Kártya Programot irányító KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója az eseményen azt emelte ki, hogy sajtó nélkül nem jöhetnek létre sikerek, ezt saját példájuk is alátámasztja. Hozzátette, a Kossuth-, Prima Primissima- és Pulitzer-díjas tagokat felvonultató zsűri összetétele is mutatja, jelentős és jó döntés született arról, kik kapják az elismerést, a díjazottaknak pedig további bíztatás, hogy olyan emberek ismerték el eddigi tevékenységüket, akik példaképeik lehetnek.

Borbás Barna méltatásakor Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja azt emelte ki, hogy ő a Heti Válasz szellemi műhelyének egyik legtehetségesebb és legsokoldalúbb tagja, aki írásban és mozgóképben is maradandót alkot, elfogulatlanul, de világos értékrend mentén.

B. Simon Krisztián munkásságáról szólva Krizsó Szilvia Prima- és Pulitzer-díjas médiaszakember hangsúlyozta: a díjazott a szó legjobb értelmében mondva szabad ember, aki emellett nagyon is tisztában van a szavak mellett a csend erejével is, amelyet rendszeresen érvényesít is munkáiban. 

Csudai Sándor munkái kapcsán Vitray Tamás Kossuth- és Prima Primissima-díjas televíziós személyiség, újságíró azt jegyezte meg, az alapvető képességek mellett a jó fotóriporternek szívre is szüksége van, márpedig a fiatalember által a tavalyi kijevi harcok idején készített felvételek éppen a legszörnyűbbet mutatták meg: amit az események kiváltanak az emberekből.

Mészáros Tamást a hírek és információk robotosaként említette Gazsó L. Ferenc, az MTI igazgatója, megjegyezve, a 25 évesen már nemzetközi jelentőségű eseményekről tudósító fiatalember tevékenysége éppen abban segít, hogy “sérülésmentesen informálódhassunk” egy felgyorsult világban, amely akár már az első pillanatban összeköti a hírt és a véleményt. 

A Pulitzer-díjas Kálmán Olga televíziós újságíró Szabó Péter munkásságáról szólva hangsúlyozta: a díjazott sajátos szemszögből láttatva mesél el történeteket, úgy, hogy azzal esélyt sem ad a nézőnek az érdektelenségre, ugyanakkor véleményalkotásra is sarkallja a közönséget.

Zsiborás Gergő esetében Simon Zsolt, a TV2-csoport korábbi tulajdonosa, vezetője az egészséges kíváncsiság és a tudni akarás fontosságát hangsúlyozta, amellyel a szerző alaposan, precízen, körültekintően “megszállottan kutatja a sztorik mögötti valóságot”.

A Prima Primissima Díj 2005-ben egészült ki a területi Prima Díjak rendszerével, 2007 óta pedig önálló díjjal jutalmazzák a fiatal kiválóságokat. A Junior Prima Díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene, a Docler Holding Kft.  a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, az FHB Bank pedig a színházi művészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.