Átadták a 2017-es Népművészeti Junior Prima díjakat

Tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima-díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

Idén díjazott lett Barka Dávid táncművész, Boda Gellért népzenész, Fundák–Kaszai Lili Olívia néptáncművész, Gelencsér János népzenész, népzene tanár, Laposa Julianna népzenész, Moussa Ahmed táncművész, Petrovics Nikolett népi vászon szővő, Szatmáriné Győri Tünde  kézi szővő, Verebély Balázs -hímző, Zsikó Zoltán -népdalénekes.

A díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa és Somkuti András, a Docler elnöke adta át. A gálavacsorán a Prima banda játszott, amelynek tagjai az elmúlt évek díjazottaiból kerültek ki. Az ünnepségen Árendás Péter, a szakmai zsűri tagja elmondta: mintegy ötven jelöltből választották ki a díjazottakat, akik nemcsak egy népművészeti ágban tevékenykednek, hanem emellett szerteágazó tevékenységet is folytatnak, és ezzel hatással vannak a környezetükre. A kitüntetettek alkotóművészként is jelen vannak, nem csupán előadóművészként – fűzte hozzá.

A zsűri tagja volt továbbá ifjabb Zsuráfszky Zoltán koreográfus, táncos; Illés Vanda és Dede Orsolya kézművesek; Honti Hanna, a Prima Primissima Alapítvány ügyvivője, valamint Nemes Tamás kommunikációs és CSR-vezető a Docler vállalatcsoport részéről, a tulajdonos Gattyán György képviseletében.
Somkuti András, a Docler elnöke emlékeztetett, hogy hét éve támogatják a fiatal tehetségeket népművészet és közművelődés kategóriában, mivel fontosnak tartják a nemzeti értékek és hagyományok ápolását. Honti Hanna elmondta, hogy az öt társalapító mindegyike egy-egy kategória mecénási feladatait vállalja. Az alapítvány számára azért fontos a 30 év alattiak támogatása, mert a fiataloké a jövő, s ez a díj ösztönzést adhat további teljesítményekre és sikerekre – hangsúlyozta.

A szakmai szervezetek jelöléseiből a zsűri 10 díjazottat választott ki, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Fontos szempont volt a döntés során, az alkotói tevékenységen kívül melyik jelölt fordít nagy hangsúlyt arra, hogy a saját területén a fiatalokat is képezze, tudását átadva hozzájáruljon az adott hagyomány, mesterség fennmaradásához.

A Docler csoport hetedik alkalommal támogatta a sikeres, fiatal koruk ellenére is példamutató szakmai munkássággal és tapasztalattal rendelkező ifjú népművészeket, népművelőket. A Docler-csoport tulajdonosa, Gattyán György hét éve társalapítója a Prima Primissima Alapítványnak. A cégcsoport a kategória mecénásaként kiemelkedően fontosnak tartja azoknak a támogatását, akik a hazai hagyományőrzést a legmagasabb fokon végzik.