Átadták a 2016-os Prima Primissima díjakat

Tizennegyedik alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott gálaesten. A Prima Primissimák fejenként 15 millió forint, míg a Primák 5 millió forint díjazásban részesülnek. A közönségdíj értéke szintén 15 millió forint.

2016. évi Prima Primissimák kategóriánként:

Magyar irodalom
Vámos Miklós író, műsorvezető
Magyar színház- és filmművészet
Marton László rendező
Magyar képzőművészet
Benkő Imre fotográfus
Magyar tudomány
Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista
Magyar oktatás és köznevelés
Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola, hátránykompenzáló pedagógiai módszert használó iskola
Magyar építészet és építőművészet
Tima Zoltán, építész
Magyar sajtó
Oplatka András történész, újságíró, műfordító 
Magyar sport
Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő, edző
Magyar népművészet és közművelődés
Mikulás Ferenc stúdióvezető, producer, fesztiváligazgató
Magyar zeneművészet
Medveczky Ádám karmester, címzetes egyetemi tanár
Közönségdíjas:
Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező

Gundel Takács Gábor és Novodomszky Éva, a díjátadó gála házigazdái a közönség soraiban köszöntötték Áder János köztársasági elnököt és feleségét, valamint Lévai Anikót, Pintér Sándor belügyminisztert, és a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumi tagjait, a társalapítókat, illetve a szakmai testület tagjait, a médiapartnereket és támogatókat.

A gála házigazdái többek közt arról is szóltak, hogy a díj 10 éves Jubileuma után, 2013-tól az OTP Bank vált a Prima Primissima Alapítvány gondozójává és finanszírozójává. Mindez olyan stabil hátteret jelent a díj és az azt gondozó alapítvány számára, amely biztosítja, hogy a Prima Primissima a jövőben is a magyarországi példaképek felkutatásának, felemelésének és elismerésének élharcosa legyen. Az OTP Bank mellett a Magyar Fejlesztési Bank, az MVM, az FHB, Docler Holding és a KAVOSZ Zrt. társalapítóként változatlanul a díj mellett áll.

„Azok munkáját ünnepeljük, akik hosszú éveken át kiemelkedően alkottak, az ország, a világ és Európa-szerte ismert teljesítményt mutattak fel. Mindezt olyan területen, ahol nemcsak a munka, hanem az arra való felkészülés is hosszú tanulást, gyakorlást és lemondást igényel” –  emelte ki a díjak átadása előtt mondott köszöntőjében Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke.  „A világban zajló történések rámutatnak arra, hogy mennyire fontos kultúránk megőrzése, fejlesztése, az abban tevékenykedők munkája és a hagyomány továbbvitele. Ez a nap nemcsak ünneppé, hanem tradícióvá is vált, amely remélhetőleg fennmarad és folyamatosan fejlődik.” – mondta el az elnök. „Változásnak nézünk elébe a jövő évtől, amikor a potenciális díjazottak között már határon túl élő és dolgozó alkotókat, művészeket, tudósokat is megtalálunk majd függetlenül az állampolgárságuktól” – hangsúlyozta Csányi Sándor, hozzátéve: az ő munkájuk, eredményeik is a magyar kultúrát gazdagítják, erősítik a nemzeti összetartozást.

Csányi Sándor kiemelte, nem terveznek és nem is kell változtatni, az eredeti elhatározáson, amely szerint a díj kizárólag a teljesítményen alapul és minden politikai befolyásolástól mentes. Az, hogy ezt a célt sikerült elérni, jól mutatja a díj növekvő elismertsége, s hogy ezt a kitüntetést a díjazottak büszkén viselik.