A Docler csoport átadta a Junior Prima díjakat Népművészet és Közművelődés kategóriában

Tizenkettedik alkalommal adta át a Docler cégcsoport a Junior Prima Díjat Népművészet és közművelődés kategóriában. A rendezvény az Andrássy úton, a volt IL Bacio di Stile áruházban került megrendezésre, ahol a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György képviseletében, a Docler cégcsoport kommunikációs vezetője, Nemes Tamás adta át. A tíz díjazott fejenként 2 millió forintban is részesült, amelyből a tíz tehetség az eddigi szakmai munkáját, karrierjét tudja továbbépíteni. Az ünnepségen a résztvevők együtt nézhették meg a Prima Primissima Alapítvány alapítójáról, Demján Sándorról szóló emlékfilmet. A Junior Prima Díjnak öt társalapítója van. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene, a KAVOSZ Zrt. az ismeretterjesztés és média, a Takarék Csoport a színház-, film- és táncművészet, a Docler Holding pedig a népművészet és közművelődés terén támogatja a fiatal tehetségeket.

A Docler csoport idén tizenkettedik alkalommal támogat sikeres, fiatal koruk ellenére is példamutató  szakmai munkássággal és tapasztalattal rendelkező ifjú népművelőket. A szakmai szervezetek jelöléseiből  az öt tagból álló zsűri 10, harminc év alatti díjazottat választott ki, akik saját területükön a  legeredményesebbnek bizonyultak. Fontos szempont volt a döntés során, hogy az alkotó tevékenységen  kívül melyik jelölt fordít nagy hangsúlyt arra, hogy saját területén a fiatalokat is képezze, tudását átadva  hozzájáruljon az adott hagyomány, mesterség fennmaradásához.  

A kiemelkedő tehetségek egy díszes emlékplakettet kaptak, valamint 2.000.000 forintos pénzjutalomban  részesültek. 

Díjat kapott: 

• Aranyos Norina – néptáncos előadóművész, táncpedagógus 

• Bajka Márta – vászonszövő 

• Bordás Barnabás – néptáncos előadóművész, táncpedagógus 

• Böröcz Balázs – népzenész, zenetanár 

• Gubinecz Ákos – népi énekes, citerás, előadóművész 

• Kosina Péter – számadó csikós 

• Porkoláb Benedek – bőrműves 

• Szamek Lili – viseletkészítő 

• Számfira Máté – néptáncos, táncpedagógus 

• Zsikó Zsuzsanna – népi énekes, előadóművész (külföldi fellépése miatt a díjat a nevében  Gubinecz Ákos vette át) 

Árendás Péter, aki a zsűri elnökeként vett részt a szakmai munkában, elmondta: “Idén is nehéz feladata  volt a zsűrinek, hiszen egyre több kiváló fiatal, tehetséges művész érdemes arra, hogy elnyerje ezt a rangos  elismerést. A zsűri a döntésekor figyelembe veszi, hogy olyanok kapják ezt a díjat, akik nem csak  kiemelkedőt alkotnak a népművészet valamelyik ágában, hanem a népi hagyományok ápolásával, annak 

továbbörökítésével, oktatásával is foglalkoznak. Örömmel látjuk, hogy az elmúlt évek díjazottjai komoly  megerősítést kaptak és a díjnak köszönhetően tovább nőtt az elhivatottságuk. Úgy gondolom, idén is a  legjobb helyre kerültek ezek a rangos elismerések!” 

„A Junior Prima Díj népművészet és közművelődés kategóriájának fő mecénása Gattyán György és a Docler  cégcsoport. A nemzetközi vállalkozás már tizenkét éve társalapítója a Prima Primissima Alapítványnak és  tudatosan ezt a kategóriát gondozza. A cégcsoport hosszútávú együttműködést kötött az alapítvánnyal,  így az elkövetkező 2 évben is biztosan a Docler adja át ezt a díjat. Büszkék vagyunk arra, hogy 12 év alatt  már a 120. fiatal szakmai munkáját támogathattuk.” – nyilatkozta Nemes Tamás, a Docler cégcsoport  kommunikációs vezetője.