Tíz fiatal tudóst díjazott a Magyar Fejlesztési Bank a Junior Prima Magyar Tudomány kategóriában

Idén már 11. alkalommal adták át a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületében a Junior Prima díj magyar tudomány kategóriájának díjait. Az elismeréseket Lovász Lászlótól, az MTA elnökétől, Dr. Juhász Edittől, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárától és Bernáth Tamástól, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatójától vehették át a díjazottak.

A Junior Prima 2017-es díjazottjai, magyar tudomány kategóriában: Bodai Zsolt (kémia), Bolgár Bence (bioinformatika), Bunford Nóra (idegtudomány, pszichológia), Dömötör Orsolya (kémia), Grolmusz Vince Kornél (orvostudomány), Kovács Péter (klinikai orvostudományok), Perlaki Gábor (orvostudomány), Szalai Tamás (planetológia), Varga Zoltán (orvostudomány), Vincze Miklós Pál (földtudományok).

A Junior Prima Díj 2007 óta kerül kiosztásra, amikor a Prima Primissima Díj életre hívói úgy döntöttek, hogy önálló díjjal jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok közül azokat, akik a jók közül is a legjobbak. A Magyar Fejlesztési Bank kezdetektől támogatja a magyar tudomány kategória díjazottjait és szerepet vállal a díjak odaítélése során is.  A korhatár egyedül ebben a kategóriában magasabb, 33 év. Az egyes tudományterületek szaktekintélyei, akadémikusok, professzorok, mint az MFB által felkért ajánlók, minden évben számos jelölt elismerésére tesznek javaslatot.

Dr. Juhász Edit, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a díjátadón arról beszélt: akik a tudományra, a kutatásra teszik fel az életüket, soha nem öncélúan döntenek így és sokszor komoly terhet jelent kitartással és elhivatottsággal hordozni ezt a felelősséget. Ezért valódi segítséget érdemel, aki ezt az utat választja és az MFB felett tulajdonosi jogokat gyakorló Postaügyért és a Nemzeti Pénzügyi Szolgáltatásokért Felelős Kormánybiztosság is a támogatását szeretné kifejezni a Junior Prima Díj által.

Az idei évben összesen 58 fiatal tehetséget terjesztettek fel a Díj elnyerésére. A szakmai zsűri közülük választotta ki azt a tíz tudós kutatót, akik fiatal életkoruk ellenére nemzetközi szinten is magasan jegyzett tudományos kutatási eredményekkel, publikációkkal büszkélkedhetnek. Az erős mezőnyben végül a publikációk, előadások, hivatkozások számán túl, a kutatott területen elért tudományos nóvumok alapján dőlt el a díjak sorsa.

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy a Bank tevékenységét a „lehetőségeket keresünk és lehetőségeket teremtünk” gondolat vezérli és ennek szellemében született az MFB új stratégiájához illeszkedő szlogen is: Új utakat nyitunk! A Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Tudományos Akadémia együttműködése a Junior Prima díj terén fontos szimbóluma ennek a látásmódnak: olyan fiatal tudósok munkáját ismerjük el, akik felvállalják az új területek meghódításának minden nehézségét.

Az MFB az elmúlt évtizedhez hasonlóan továbbra is kiemelten fontosnak tartja a hazai kutatás-fejlesztés ösztönzését. Ennek egyik módja a hazai tehetséges fiatal kutatók elismerése és megbecsülése. A Magyar Fejlesztési Bank munkatársai ezúton gratulálnak a díjazottaknak!