Megújul a díjak díja

2013-tól nem csupán a Prima Primissima Alapítvány életében kezdődik új időszámítás: a megújulás szellemében maga az elismerést jelképező kisplasztika is átalakul. Annak érdekében, hogy a díj még markánsabban jelenítse meg az értékteremtő magyar tehetség erejét, az alapítvány zárt alkotói pályázatot írt ki, amelyre hét elismert képzőművészt hívott meg.

A 2003-ban alapított Prima Primissima Díj életének tizedik évében teljes megújuláson megy keresztül, amelynek részeként az elismerést gondozó Prima Primissima Alapítvány a díjat megtestesítő új kisplasztika megalkotását határozta el.

Eddig a díjazottak Kincsem, a leghíresebb magyar versenyló Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész által megmintázott porcelánszobrát vehették át, amelyet a Pécsi Zsolnay Porcelángyár készített el. A közönségdíjasok a szobor ajkai kristály változatát kapták meg.

Az alapítvány döntése értelmében a Prima Primissima kitüntetettjei ettől az évtől egy teljesen új, ám a díj szellemiségét ugyanolyan méltó módon képviselő kisplasztikát vehetnek majd kézbe. Az értékteremtő, kiemelkedő magyar tehetséget szimbolizáló mű újragondolására meghívásos alkotói pályázatot hirdettek, amelyen hét elismert képzőművész – Boros János, Gálhidy Péter, Kalmár János, Majoros Áron Zsolt, Mata Attila, Rajcsók Attila és BOLDI – vehetett részt.

A pályaművek benyújtásának határideje 2013. július 1. volt, ezt követően az alapítvány képviselőiből, valamint képzőművészeti szakmai testületi tagokból álló zsűri értékelte a beérkezett alkotásokat. A hét művész munkái közül első körben Gálhidy Péter, Kalmár János, illetve BOLDI elképzelését tartották a legjobbnak, így a megújuló Prima Primissima Díjat szimbolizáló kisplasztika ezek közül kerül majd ki.

Gálhidy Péter alkotása a felfelé törekvést, a kiáramló életenergiát kívánja megjeleníteni, formavilágából egyaránt asszociálhatunk egy pöndörödő friss növényi hajtásra vagy egy szarvas agancsára.

Kalmár János két szobor-változattal is pályázott: az első ugyancsak a kitörő energiát, az alkotó szellem lendületét ragadja meg az égbe kúszó, vitorlaszerű megjelenítéssel, míg a második egy meg-megtörő, ám rendíthetetlenül növekedő faág által mesél az útját kereső, de végül diadalmaskodó tehetségről.

BOLDI egy íjász alakját mintázta meg, aki íját a magasba tartva jelképezi a többiek fölé emelkedést, a teljesítmény és a tehetség szárnyalását.

A Prima Primissima Alapítvány alkotói pályázatának eredményhirdetésére, a díjat megjelenítő alkotás végső kiválasztására 2013. július 24-én kerül sor, az idei gálán átadandó szobrok pedig még a nyár folyamán elkészülnek.