Megrendezték a 2008. évi Prima Primissima Díjátadó Gálaestet

Ebben az évben immáron hatodik alkalommal került megrendezésre a Prima Primissima Díjátadó Gálaest, amelyet ez alkalommal is csúszatott élőadás keretében közvetített a Magyar Televízió. A Magyar Vállalkozók Napja alkalmából tartott rendezvénysorozat idén is tovább gazdagodott, s elmondható, hogy mostanra komoly társadalmi rangot és tekintélyt vívott ki magának.

Mindenekelőtt a fiatal tehetségek elismerésére létrehozott Junior Príma Díj rendszere fejlődött jelentősen: már kilenc kategóriában ismerték el a fiatal szaktekintélyeket. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy 2008-ban újabb társalapítók csatlakoztak az MFB („magyar tudomány” kategória), MKB („magyar sport”) és a Vodafone („magyar oktatás és köznevelés”) alkotta tavalyi hármashoz. Peter Munk kanadai üzletember a „magyar képzőművészet”, Erwin Schaeffer magyar származású amerikai üzletember a „magyar irodalom”, Nathaniel Rothschild angol üzletember a „magyar színház- és filmművészet” kategória társalapítását vállalták fel. Ugyancsak társalapítóként lépett be az ERSTE Bank („magyar sajtó”), az MVM Zrt. („magyar zeneművészet”), továbbá a TriGranit Fejlesztési Zrt. („magyar építészet és építőművészet”). Mint ismeretes, a Junior Príma Díjak a szakmai zsűrik döntései alapján kerülnek odaítélésre, s a kiemelkedő eredményeket felmutató fiatal tehetségek elismerő oklevelet, egy kisméretű Ajkai Kristály Kincsem-szobrot, valamint €7.000,- ról kiállított csekket kapnak.

A Gálaestet megelőzően tizennyolc Megyei (területi) Príma-Díj átadóra is sor került. Minden megyében három-három, a helyi közösség által elismert kiemelkedő személyiséget, vagy jogi személyt részesített elismerésében a VOSZ megyei szervezete, rangos program és nívós műsor kíséretében. A megyei díjátadó rendezvények fontos helyi eseményekké fejlődtek, amelyek keretében a megyei vállalkozók és vállalkozások a helyi szellemi élet, a kultúra, a tudomány, az oktatás, a köznevelés és a sportélet kimagasló képviselőit, elismert szereplőit részesítették elismerésükben. Mára elmondható, hogy ezek a megyei rendezvények szerves részeivé váltak a nemzeti tőke részéről megnyilvánuló, és egyre erőteljesebben kibontakozó mecenatúrának, amellyel a vállalkozói társadalom a szellemi élet támogatásával is hozzá kíván járulni az ország gazdasági-társadalmi felemelkedéséhez.

A ma este díjazott „primisszimák” és „prímák” a Prima Primissima Alapítvány Alapító Okiratában meghatározott eljárás szerint kerültek megválasztásra. Az Alapító, a VOSZ kibővített Elnökségének tagjai, a Társadalmi Tanácsadó testület tagjai, a Prima Primssima Alapítvány kuratóriumának tagjai, továbbá a szakmai- és érdekképviseleti szervezetek, valamint a korábbi évek „primisszimái” jelölhettek. A beérkezett jelölésekből a Társadalmi Tanácsadó Testület és a Kuratórium együttes ülésén, titkos szavazással választotta meg a tárgyévi „prímákat”: kategóriánként hármat. A „prímák” sorából mind a 10 kategóriában egy-egy „primisszimát választottak titkos szavazással a VOSZ kibővített Elnökségének és a Kuratóriumnak a tagjai. A „primisszimák” megkapják a díjról szóló tanúsítványt, és az €50.000,- pénzbeli elismerést, a „prímák” pedig oklevelet és €10.000,- t. Az este folyamán átadták – a „Primisszima”-díjakhoz hasonlóan – szintén €50.000,- értékű Közönség-díjat is, amelynek nyertese a harminc „príma” közül a közönség szavazatai alapján került ki. A harminc „Príma”-díj szakmai díj, a „Primissima”-díj szimpátia díj.

A PRIMA PRIMISSIMA DÍJ 2008. ÉVI NYERTESEI, KATEGÓRIÁNKÉNT, DÍJANKÉNT

Magyar irodalom
Primissima Díj nyertese: Csoóri Sándor
Prima Díj nyertese: Rakovszky Zsuzsa
Prima Díj nyertese: Réz Pál

Magyar színház- és filmművészet
Primissima Díj nyertese: Markó Iván
Prima Díj nyertese: Halász Judit
Prima Díj nyertese: Makk Károly

Magyar képzőművészet
Primissima Díj nyertese: Keleti Éva
Prima Díj nyertese: Gross Arnold
Prima Díj nyertese: Gyémánt László

Magyar tudomány
Primissima Díj nyertese: Pusztay János
Prima Díj nyertese: Freund Tamás
Prima Díj nyertese: Kásler Miklós

Magyar oktatás és köznevelés

Primissima Díj nyertese: Korzenszky Richárd
Prima Díj nyertese: Budapesti Városvédő Egyesület
Prima Díj nyertese: Komoróczy Géza

Magyar építészet és építőművészet
Primissima Díj nyertese: Novák István
Prima Díj nyertese: Callmeyer Ferenc
Prima Díj nyertese: Török Ferenc

Magyar sajtó
Primissima Díj nyertese: Szegő András
Prima Díj nyertese: Bojtár B. Endre
Prima Díj nyertese: Cselényi László

Magyar népművészet és közművelődés
Primissima Díj nyertese: Muzsikás Együttes
Prima Díj nyertese: Kemény Henrik
Prima Díj nyertese: Óbudai Népzenei Iskola

Magyar zeneművészet

Primissima Díj nyertese: Koncz Zsusza
Prima Díj nyertese: Melis György
Prima Díj nyertese: Szokolay Sándor

Magyar sport
Primissima Díj nyertese: MKB Veszprém Kézilabda Club
Prima Díj nyertese: Gyarmati Dezső
Prima Díj nyertese: Polgár Judit
Közönség Díj: Halász Judit

Különdíj: Magyar Televízió Zrt.