Elismerték a Színház- és Filmművészet idei Junior Primáit

A Prima Primissima Alapítvány és a társalapító FHB Bank idén is átadta a színház- és filmművészet legkiemelkedőbb ifjú tehetségeinek járó Junior Prima Díjakat. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott gálán nyolc fiatal művész részesült elismerésben.

Az FHB Bank 2010-ben csatlakozott társalapítóként a Junior Prima Díjhoz, hogy mecénási elveinek – „értékek teremtése és megőrzése” – megfelelve hozzájáruljon a magyar kultúra támogatásához. A pénzintézet a színház- és filmművészet ifjú tehetségeinek elismerésével tiszteleg eddigi munkájuk előtt és ösztönzi továbbfejlődésüket.

Idén több mint ötven kiemelkedő tehetségű fiatal művész közül választotta ki a felkért szakmai zsűri azt a nyolc díjazottat, akik az Uránia Nemzeti Filmszínházban ünnepélyes keretek között vehették át az elismeréseket. Junior Prima Díjban részesült Balázs Juli látványtervező, Keresztes Gábor zeneszerző, Medvecz József címzetes magántáncos, valamint Molnár Nikolett, Réti Adrienn, Molnár Áron, Krisztik Csaba és Schruff Milán színművészek.

Balázs Juli látványtervező 2011-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Még egyetemistaként dolgozott először együtt Bodó Viktorral és társulatával, a Szputnyik Hajózási Társasággal egy kisebb produkcióban. Azóta számos hazai és külföldi bemutatója volt, például a Mainzban bemutatott Halál az Orient expresszen, amelyhez jelmezeket tervezett. Ezt az Anamnesis díszlete követte a Katona József Színházban, majd az első igazán nagyszabású munka Grazban, ahol Kafka Amerikájához tervezett díszletet. Idén már négy előadás díszleteit álmodta meg, közülük a Heidelbergben bemutatott Übü király látványát a Die Deutsche Bühne színházi magazin kritikusi díjára jelölték.

Keresztes Gábor zeneszerző és sound-designer 2008 óta ugyancsak a Szputnyik Hajózási Társaság tagja. Munkáinak különlegessége, hogy a filmekhez hasonlatos hangaláfestéseket komponál a színházi előadásokhoz: ez a filmekben megszokott „effektezés” a színházban izgalmas és újszerű hatásokat eredményez. Jelenleg három darabban működik közre a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban. A színház mellett a Nekem lőttek című kisjátékfilmben kipróbálta magát rendezőként is. Másik munkáját, az Isteni műszak című fekete komédiát – amelynek a zeneszerzője – jelenleg is több moziban játsszák.

Krisztik Csaba színművész Margittáról, egy partiumi kisvárosból került Magyarországra, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma és irodalom tagozatos osztályába. Ezt követően a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanult Lukács Andor és Jordán Tamás osztályában, mellettük Ladányi Andreát is a mesterei közé sorolhatja. Két debreceni, majd másik két, a József Attila Színházban eltöltött évad után a független Forte Társulat tagja lett. Szikora János hívására, a Forte Társulat több tagjával együtt, 2013-tól a székesfehérvári Vörösmarty Színházban is dolgozik. Jelenleg első fehérvári bemutatójára, a Lear király premierjére készül, ezzel párhuzamosan két előadásban játszik a Forte Társulattal: az egyik A nagy füzet, a másik a Godot-ra várva.

Medvecz József címzetes magántáncos 2005-ben került az Operaház társulatához. A ranglétra legalsó fokán kezdte: sok operabetétben és néhány nagy balettben táncolt a balettkarban. Az első áttörés a harmadik évre tehető, amikor bemutatkozhatott A hattyúk tava című balett pas de trois-jában és Markó Iván A Nap szerettei című darabjában. Negyedik éve volt az Operában, amikor a Karamazov testvérekben immár főszerepet táncolhatott. Azóta sok kiváló karaktert kelthetett életre az Operaház színpadán: Lenszkijt az Anyeginből, a Giselle-ből Albert herceget, a Rómeó és Júlia Mercutióját, a Hófehérke és a hét törpe vadászát és Levint az Anna Kareninából. A jelenleg futó előadások közül Csajkovszkij-Vajnonen A diótörő című mesebalettjében a herceget, Liszt-Wagner-Berlioz-Pártay Aranyecsetében pedig Benczúr Gyula szerepét táncolja.

Molnár Áron színművész négyévesen döntötte el, hogy ezt a mesterséget választja. A Vörösmarty Gimnázium dráma tagozatán érettségizett. Tizennyolc évesen felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol Gálffi László osztályába került. 2010-től a Vígszínház társulatának tagja. Itt eddigi pályafutása során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Gothár Péter, Szász János vagy a cseh Michal Dočekal, a prágai Nemzeti Színház igazgatója.

Molnár Nikolett színész már gyerekként vonzódott a művészetekhez: több mint tíz évig táncolt klasszikus, majd modern balettet. Érettségi után az Új Színház stúdiósa lett. 2008-ban a szolnoki Szigligeti Színházhoz került. Az itt töltött hat év alatt olyan szerepeket játszott el, mint a Romeó és Júlia Júliája, a Bánk bán Melindája, az Üvegcipő Irmája, a Hajnalban, délben, este Annája vagy a Tanítónő Flórája. Jelenleg A kaktusz virágában, a Sárga liliomban és Goldoni Chioggiai csetepatéjában látható. Színészi feladatai mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor osztályába jár.

Réti Adrienn színművész a Pesti Barnabás Gimnázium dráma tagozatos osztályában ismerkedett meg a mesterség alapjaival. Érettségi után két évig a Keleti István Művészeti Iskolában és az Új Színház stúdiójában tanult. 2009-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter volt az osztályfőnöke. Az egyetem után két évig volt a Bárka Színház tagja, itt kapta meg élete első közönségdíját, az Ararat-díjat. Ekkor készítette Csémy Balázzsal a még mindig futó, Kicsi nyuszi hopp hopp című, kétszereplős független színházi előadást, amivel 2010-ben megnyerte a Vidor Fesztivál legjobb kamaraszínpadi előadásának járó díjat. 2011-ben szerződött a Vígszínházhoz. A színház mellett filmsorozatokban (Társas játék, Casino, Chili vagy Mangó), is játszik, de szerepelt játékfilmekben is, mint például a Poligamy vagy a Megdönteni Hajnal Tímeát.

Schruff Milán színművész 2007-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Máté Gábor osztályában. Az egyetem befejezése után főszerepet kapott a Kalandorok című nagyjátékfilmben, Haumann Péter és Rudolf Péter mellett. 2007-től 2011-ig az egri Gárdonyi Géza Színház társulatának volt tagja. Meghatározó élménye volt Martin McDonagh A párnaember című darabjában Michal szerepének megformálása, amit 2008-ban, a Pécsi Országos Színházi Találkozón, a legjobb harminc év alatti színésznek járó díjjal jutalmaztak. Jelenleg szabadúszóként játszik a Budaörsi Latinovits Színház, a Karinthy Színház és független társulatok előadásaiban.

A Junior Prima Díjakat a fiatal művészeknek az FHB Bank képviseletében Dr. Spéder Zoltán, az Igazgatóság elnöke, valamint a zsűri tagjai közül Molnár Piroska, a Nemzet Színésze, Eszenyi Enikő színész-rendező, a Vígszínház igazgatója, Bálint András színész-rendező, a Radnóti Színház igazgatója és Orlai Tibor producer adta át.

Képgalériánk az eseményről