Égre törő íjász

A Prima Primissima Díjat 2013-tól BOLDI kisplasztikája testesíti meg. Az íjászt formázó alkotás – amelyet hét elismert képzőművész munkái közül, meghívásos pályázat keretében választott ki a szakmai zsűri – tökéletesen szimbolizálja a Prima Primissima értékeit.

A tíz esztendős Prima Primissima Díj 2013-ban teljes megújuláson megy keresztül, amelynek részeként az elismerést megjelenítő kisplasztika is megváltozik. A díjazottak eddig Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész Kincsemet, a leghíresebb magyar versenylovat ábrázoló porcelánszobrát vehették át, ettől az évtől azonban BOLDI szobrászművész stilizált íjászt mintázó művét kapják meg.

A díj szellemiségét legjobban kifejező alkotást meghívásos pályázaton, hét elismert képzőművész pályamunkái közül választotta ki a Prima Primissima Alapítvány képviselőiből, valamint képzőművészeti szakmai testületi tagokból álló zsűri.

BOLDI a Prima Primissima által képviselt értékeket szem előtt tartva választotta kisplasztikájának témájául az íját a magasba emelő íjász alakját, amely ebben az értelmezésben a teljesítmény és a tehetség szárnyalását jelképezi. Az íj és az íjászat ráadásul szorosan kapcsolódik a magyarsághoz, honfoglaló őseinkhez, így a szobor további jelentésrétegekkel is gazdagodik.

A szakmai zsűri értékelésében kiemelte, hogy a művész alkotása összhangban áll a díj alapgondolatával, kifejezi a felfelé törekvést, emellett önmagában is mutatós, elegáns, szoborként is élvezhető.

BOLDI 1970-ben született Budapesten. 1995-ben szerzett szobrászművész diplomát a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. A kortárs hazai szo brászművészet egyik meghatározó alakja, eddigi pályafutása során is már számos elismerésben részesült, itthon és külföldön egyaránt. Alkotásait letisztultság és magas fokú stilizáltság jellemzi.