Átadták az idei Junior Prima Díjakat a Magyar Tudomány kategóriában

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. átadta a Junior Prima Díjakat a magyar tudomány kategóriában. A Magyar Tudományos Akadémián rendezett ünnepségen Lovász László elnök és Németh Lászlóné államtitkár köszöntötték a díjazottakat.

A Prima Primissima Díjat Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetségének a támogatásával alapította 2003-ban, 2013-tól pedig főtámogatója az OTP Bank. A díj célja a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének erősítése, továbbá hogy példamutató tudományos és művészi életpályákat állítsanak az emberek elé, hogy megmutassák, vannak elismerésre méltó emberek közöttünk, akikre felnézhetünk, akik bizonyítottak már. A sikeres kezdeményezéshez az elsők között csatlakozott a Magyar Fejlesztési Bank, amely társalapítóként vett részt a Junior Prima Díj magyar tudomány kategóriájának megalapításában.

Az idei pedig már a nyolcadik díjátadó a kategória történetében. Az MFB a díjakat immár hagyományosan, bensőséges ünnepség keretében adta át ma este a Magyar Tudományos Akadémia épületében. Mivel a Junior Prima Díjat az ifjú tudósok évtizedes csöndes szorgalommal, kitartó munkával, nagyszerű professzorok indításával elért eredményeikkel érdemelték ki, a díjátadó is zártkörű, a jutalmazottak a legközelebbi rokonaikkal és tanáraikkal közösen ünnepeltek.

Az ünnepség Balázs János Junior Prima díjas zongoraművész előadásával kezdődött, ezt követően köszöntötte a megjelenteket Lovász László, az MTA elnöke. Németh Lászlóné, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár asszony gratulált a díjazottaknak, beszédében rámutatott: „a fiatal tehetségek elismerése és támogatása befektetés a jövőbe, amely Magyarország fejlődését szolgálja”.

Az idei fiatal tehetségeket az MFB e célra fölkért bizottsága választotta ki, elismert tudósoktól, kutatási intézményvezetőktől kapott ajánlások alapján. A felkért mesterek kiváló tanítványokat ajánlottak.

Az idei díjazottak:

Bordács Sándor (fizika)
Bödör Csaba (orvostudomány)
Enyedi Balázs (orvostudomány)
Höfler Lajos (kémia)
Kovács-Hostyánszki Anikó (ökológia)
Kóspál Ágnes (csillagászat)
Lekli István (orvostudomány)
Nagy G. László (biológia)
Pozsgay Balázs (fizika)
Simon Zsolt (nyelvtudomány)

Az MFB feladata hazánk gazdasági megerősítésének támogatása és régi igazság, hogy a tudományba fektetett tőke hasznosul a legjobban. Díjazottjaink pályája mutatja, hogy Magyarországon ismét van becsülete a tudománynak, a Magyar Fejlesztési Bank pedig a jövőben is ott fog állni a fiatal tudósnemzedék mellett.