Átadták a Színház- és Filmművészeti Junior Prima Díjakat

Hét fiatal művész – négy színész, egy bábszínész-rendező, egy rendező és egy fotográfus – vehette át az idei Junior Prima Díjakat magyar színház- és filmművészet kategóriában.

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank elismerését Pálos Hanna (budapesti Katona József Színház), Király Dániel (Vígszínház), Trokán Nóra (szabadúszó), Nagy Dániel Viktor (szabadúszó) színművész, Hoffer Károly bábszínész, bábtervező, rendező (Budapest Bábszínház), Kovács D. Dániel rendező (Vígszínház) és Dömölky Dániel színházi fotográfus vehette át.

A hetedik alkalommal átadott, kétmillió forinttal járó díjra érdemes – harminc évesnél nem idősebb – fiatal tehetségeket idén is a magyar színház- és filmművészet elismert képviselői jelölték, a díjakról szakmai zsűri döntött.

A díjakat a zsűri tagjai, Molnár Piroska, a nemzet színésze, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, Orlai Tibor, színházi producer, Bálint András színész-rendező, a Radnóti Miklós Színház igazgatója és Eszenyi Enikő színész-rendező, a Vígszínház igazgatója, valamint Spéder Zoltán, az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnöke adta át. Mellettük a zsűri tagja volt még Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja.

„Nagyon fontos, hogy minden évben összegyűlünk, és a fiatal művészeket támogatjuk a díjjal” – mondta Káel Csaba. Eszenyi Enikő a péntek éjjeli párizsi merényletekre utalva arról beszélt: „amikor a világban olyan dolgok történnek, amik a hétvégén történtek, akkor ezeknek a fiatal embereknek a sorsa még fontosabb lesz és nagyon össze kell fognunk, minden generációnak”.

A Prima Primissima Díj 2005-ben egészült ki a területi Prima Díjak rendszerével, 2007 óta pedig önálló díjjal jutalmazzák a fiatal kiválóságokat. Az elismerésnek öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Junior Prima díj a színházművészet mellett a tudomány, a zene, a népművészet és a sajtó terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.