Átadták a Magyar Zeneművészet kategória Junior Prima Díjait

Idén már nyolcadik alkalommal díjazta az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. azokat a fiatal zeneművészeti tehetségeket, akik a jók között is a legjobbak. A Junior Prima Díj tíz nyertese a rangos szakmai elismerésen túl kétmillió forintos támogatásban is részesült.

A Művészetek Palotájában tartott gálán elismerésben részesült Kiss Péter zongoraművész, Szabó Marcell zongoraművész, Szajkó Géza hegedűművész, Kruppa Bálint hegedűművész, Kokas Dóra gordonkaművész, Mohai Zsófia oboaművész, Pálfalvi Tamás trombitaművész, Tóth Bálint kürtművész, Wettl Mátyás zeneszerző és Oláh Krisztán jazz-zongora művész.

„Fontosnak érezzük, hogy minél több igazi tehetség nyerjen elismerést, hogy a most díjazott fiatal zenészek hazánkban olyan méltatást kapjanak, amelyet a kiváló teljesítményükért megérdemelnek” – mondta a díjátadón Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, a társaságcsoportnak a társadalomban betöltött szerepénél fogva kötelessége, hogy szponzorációs tevékenységével részt vegyen a társadalom szellemi értékeinek megteremtésében és megőrzésében.

A díjak odaítélésében közreműködő nívós zsűrit olyan kiválóságok alkották, mint Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, Szenthelyi Miklós Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Devich János Liszt-díjas gordonkaművész, érdemes művész, Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima Díjas trombitaművész, vagy Jakobi László gordonkaművész, hangversenyrendező.

„Minden évben legalább kétszer annyi kimagasló tehetség kerül a jelöltek közé, mint ahányan a díjat megkaphatják, hiszen fiatal művészeink a különböző rangos nemzetközi zenei versenyeken továbbra is hihetetlenül nagy számban szereznek győzelmeket” – mondta Dr. Vigh Andrea, a zsűri elnöke a díjátadón.
Az MVM Zrt. gondozásában az elmúlt nyolc évben 80 tehetséges fiatal kapta meg a zeneművészet terén kimagasló teljesítményért járó Junior Prima Díjat. A társaság célja, hogy az elismeréssel és az anyagi támogatással ösztönzőleg hasson a minél magasabb szintű teljesítmények eléréséhez és segítséget nyújtson a fiatalok pályakezdéséhez.

A Prima Primissima Díj 2005-ben egészült ki a területi Prima Díjak rendszerével, 2007 óta pedig önálló díjjal jutalmazzák a fiatal kiválóságokat. A Junior Prima Díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene, a Docler Holding Kft.  a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, az FHB Bank pedig a színházi művészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.