Átadták a Junior Prima Díjakat a Magyar Tudomány kategóriában

Kilencedik alkalommal adták át a Junior Prima Díj magyar tudomány kategóriájának elismeréseit 2015. november 26-án, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületében.

A Junior Prima 2015-ös díjazottjai magyar tudomány kategóriában: Aliczki Manó (idegtudomány), Bikov András (orvostudomány), Csikvári Péter (matematika), Csuka Dorottya (orvostudomány), Gyuris Ferenc (földrajztudomány), Hatvani István Gábor (környezettudomány), Janáky Csaba (kémia), Nagy Dávid (fizika), Tarcsay Ákos (kémia), Toldi Gergely (orvostudomány).

A fiatal tehetségeket az MFB felkérésére szakmai bizottság választotta ki elismert tudósoktól, kutatási intézmények vezetőitől kapott ajánlások alapján.

A díjakat Lovász László, az MTA elnöke, Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára, valamint Nagy Csaba, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) vezérigazgatója adták át.

A Prima Primissima Díjat 2003-ban alapították a magyar tudomány, művészet és kultúra erősítésére, fejlesztésére. A sikeres kezdeményezéshez az elsők között csatlakozott a Magyar Fejlesztési Bank, amely társalapítóként vett részt a Junior Prima Díj magyar tudomány kategóriájának létrehozásában. A Junior Prima Díj szakmai és társadalmi megbecsültséget egyaránt jelent. Az elismerés reményt ad a már pályán lévő tudóstársak munkájának folytatásához, ugyanakkor követendő példát állít a fiatal nemzedék elé.

Az MFB elkötelezett a magyar gazdaság és a hazai vállalkozások fejlesztése mellett, és kiemelten fontosnak tartja, hogy a kutatás-fejlesztés terén elért eredmények itthon hasznosuljanak. Ehhez a hazai tudósok, különösen a fiatal tehetségek megbecsülése kulcsfontosságú.

A Prima Primissima Díj 2005-ben egészült ki a területi Prima Díjak rendszerével, 2007 óta pedig önálló díjjal jutalmazzák a fiatal kiválóságokat. Az elismerésnek öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Junior Prima Díj a színházművészet mellett a tudomány, a zene, a népművészet és a sajtó terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.