Átadták a 2016-os Népművészeti Junior Prima díjakat

Tíz fiatal népművész vehette át a Junior Prima Díj népművészet és közművelődés kategóriájának elismeréseit

Idén díjazott lett Básits Branka népdalénekes-előadóművész, Horváth Eszter néptáncművész-pedagógus, Kerékgyártó Gergely népzenész-előadóművész, Kovács Bence néprajzkutató-muzeológus, Módos Máté néptáncművész-táncpedagógus, Páll Éva népzenész-előadóművész, Sándor Károly Tamás bőrműves, Sütő Brigitta hímző és Tokaj Attila fafaragó.

Az elismeréseket Gattyán György, a Prima Primissima Alapítvány társalapítója, a Docler Csoport alapítója nevében Somkuti András, a Docler Csoport elnöke és a díj egyik zsűritagja, Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa adta át 

A Fölszállott a páva élő adásában szereplő Szabó András népzenész, előadóművész, népzenetanár helyett felesége, Szabóné Csonka Zsuzsa vette át a díjat. 

A Docler-csoport, a Junior Prima Díj egyik társalapítója, idén hatodik alkalommal támogatta sikeres, fiatal koruk ellenére is példamutató szakmai munkássággal és tapasztalattal rendelkező ifjú népművészeket. Az idei díjátadóval együtt összesen hatvan fiatal tehetség munkáját ismerték el. A díjazottak minden évben kétmillió forintot és egy emlékplakettet vehetnek át. 
A népművészeti és közművelődési Junior Prima Díjjal kitüntetettek közül már többen felléptek a Prima Primissima díjátadó gáláján.

A Prima Primissima Díj 2005-ben egészült ki a területi Prima Díjak rendszerével, 2007 óta pedig önálló díjjal jutalmazzák a fiatal kiválóságokat. A Junior Prima Díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene, a Docler Holding Kft.  a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, az FHB Bank pedig a színházi művészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.