Átadták a 2014-es Junior Prima Zeneművészeti Díjak

A magyar zenei élet kiválóságaiból álló zsűri hetedik alkalommal választotta ki a harminc év alatti fiatal művészek köréből azokat, akik a jók között is a legjobbak. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. által támogatott magyar zeneművészet kategória Junior Prima díjait idén is tizen vehették át.

A Junior Prima Díj társalapítója az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. képviseletében Baji Csaba, a társaság elnök-vezérigazgatója méltatta a fiatal tehetségeket Budapesten, a Zeneakadémián. A magyar zenei élet kiválóságaiból álló szakértő zsűri hetedik alkalommal választotta ki a harminc év alatti fiatalok köréből azokat, akik a jók között is a legjobbak. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is tízen nyerhették el a rangos elismerést a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal zeneművészek közül.

Junior Prima díjban és az ezzel járó kétmillió forintban részesült Bán Máté fuvolaművész, Celeng Mária énekesnő, Devich Gergely gordonkaművész, Elmauer János trombitaművész, Farkas Mira hárfaművész, Fejérvári Zoltán zongoraművész, Fonay Tibor jazz-basszusgitár művész, Környei Miklós gitárművész, Pusker Júlia hegedűművész, Váradi László zongoraművész.

„Kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy támogassuk azokat, akik tudásukkal, tehetségükkel gazdagítják az országot, akik a legtöbbet tették, teszik és tehetik az ország kulturális és gazdasági fejlődéséért. Mert ahogy mindennapi működésünk során, úgy mecénásként is az értékteremtést, értékeink megőrzését, terjesztését tartjuk küldetésünknek. Egy sikeres, eredményes, integrált nemzeti energetikai társaságcsoportnak, amely a fiatal magyar tehetségekhez hasonlóan nemzetközi ismertséggel bír, erkölcsi kötelessége, hogy lehetőségeihez mérten visszaadjon a társadalomnak,” mondta köszöntőjében Baji Csaba, a társalapító MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„Hetedik éve ünnepeljük azokat a fiatal művészeket, akik korábban talán előbb lehettek világhírűek, mint idehaza ismertek és elismertek. Célunk mégis az kell legyen, hogy itthon alkossanak, és a hazai közönség is láthassa-hallhassa őket. Ezért támogatjuk társalapítóként a Junior Prima díj magyar zeneművészeti kategóriáját, az MVM Koncerteket és még számos értékes kulturális kezdeményezést.”

A díjazottak kiválasztása a magyar zeneoktatás magas színvonalának és a sok kiváló fiatal tehetségnek köszönhetően minden évben komoly, felelősségteljes döntést igényel. A mindenki számára mérvadó döntés meghozatalát felvállaló zsűri olyan hiteles és elismert szaktekintélyekből, a magyar komolyzenei élet kiválóságaiból áll, mint Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a zsűri elnöke, Rost Andrea Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima Díjas énekesnő, Devich János Liszt-díjas, érdemes gordonkaművész a Zeneakadémia professor emeritusa, Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, az Egyetem zeneszerzés tanszékének vezetője, Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, zeneszerző, az Egyetem jazz tanszékének vezetője, Baráti Kristóf Kossuth-, Liszt- és Junior Prima Díjas hegedűművész, Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima Díjas trombitaművész, Fülei Balázs Junior Prima Díjas zongoraművész, valamint Jakobi László gordonkaművész, az MVM Koncertek hangversenyrendezője.

A Junior Prima Díj a Prima Primissima Alapítvány elismeréseinek kiterjesztéseként jött létre 2007-ben. A zeneművészeti kategóriát 2008-ban alapították az MVM Zrt. együttműködésével. Alapítóinak célja a fiatal tehetségek felfedezése és a fejlődésükhöz szükséges feltételek biztosítása.