Átadták a 2013. évi Junior Prima Díjakat Népművészet és Közművelődés kategóriában

Harmadik alkalommal ismerték el Junior Prima Díjjal a népművészet és a közművelődés kiemelkedő ifjú tehetségeit. A Docler Holding támogatásával idén is tíz fiatal részesülhetett a díjban.

A Prima Primissima Alapítvány társalapítójaként a Docler Holding immár harmadik éve vállalja a magyar népművészet és közművelődés iránt elkötelezett harminc év alatti fiatalok mecénási feladatait. A Junior Prima Díj minden kategóriájában évente legfeljebb tíz fiatal tehetség – önálló alkotó, vagy alkotói közösség – munkája ismerhető el. A népművészet és közművelődés kategória díjait odaítélő zsűri dolga idén különösen nehéz volt, mert számos olyan ifjú művészre érkezett ajánlás, akik ugyan még a szárnyaikat bontogatják, ám teljesítményükkel máris kiemelkednek a többiek közül. A kulturális értékek megőrzésében, ápolásában jelentős munkát végző fiatalok sorából végül tízen kapták meg a Junior Prima Díjat.

A Docler Holding irodaházában szeptember 20-án tartott nagyszabású gálán Berta Alexandra népdalénekes, citerás, népzene tanár, Csoóri Sándor népdalénekes, népzenész, Hevesi Ernő Ferenc hegedűművész, Illés Vanda hímző, Kovács Márton Bence népzenész, Kubinyi Júlia népdalénekes, Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, népdaloskönyv-szerkesztő, művelődés-szervező, Tintér Gabriella népzenész, népdalénekes, Vódli Zoltán ostorkészítő, bőrműves és Zsuráfszki Zoltán György néptáncos vehette át a fejenként kétmillió forinttal járó elismerést.

Berta Alexandra népdalénekes, citeraművész, népzene tanárt a díjra a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke és Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége-KÓTA jelölte. Csoportvezetőként közreműködött több népzenei és néptánc táborban, részt vett a Magyar Citerás Antológia II. című könyv elkészítésében, valamint népzenei versenyeken zsűrizett.

Csoóri Sándor népdalénekes és népzenész brácsán, nagybőgőn, kobozon és bolgár tamburán játszik. A fiatal művészt Török Tilla, tavalyi díjazott javasolta elismerésre. Csoóri Sándor céljai közé tartozik a Kárpát-medencei népzene kultúra hiteles közlése és megismertetése minden korosztály számára. Fontosnak találja a hagyományok mindennapi megélését friss családapaként éppúgy, mint népzenészként.

Hevesi Ernő Ferenc hegedűművész számára mindennél fontosabb a népzene és a hagyományos cigányzene népszerűsítése, átörökítése. 1999 és 2001 között különböző népzenei zenekarokban játszott, négy éve zeneszerzéssel is foglalkozik. Eddig közel százötven művet írt különböző hangszerekre, 2012-ben pedig a híres Ravello Fesztiválon Martha Argerich argentin zongoraművész eljátszotta egyik átiratát. Hevesi Ernő Ferencet a Junior Prima Díjra Mága Zoltán jelölte.

Illés Vanda hímző, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának fiatal munkatársa a NESZFOLK-Népművészeti Egyesületek Szövetsége jelöltjeként lett díjazott. Az ELTE BTK művészettörténet szakán végezett, de már kisgyermekkora óta kapcsolatban áll a tárgyalkotó népművészettel. Nagymamája és édesanyja elismert hímzők Békés megyében, így Vanda érdeklődése is természetesen a békési hímzések felé fordult. A csomózott recemintákat dolgozta át recehímzéssé, ezzel sikerült átmentenie a mintákat a mai kor számára. 2006-ban megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet. A Békés Megyei Népművészeti Egyesületben végzett tevékenysége alapján a “Jövő személyisége” díjban részesült 2011-ben.

Kovács Márton Bence népzenész, az autentikus magyar és Kárpát-medencei népzenét játszó Rendes Zenekar tagja, emellett számos más produkcióban is közreműködött. Hegedűn és brácsán játszik. 2009 óta a tordasi Sajnovics János Egyesített Általános és Művészeti Iskola főállású népzenetanára, eddigi oktatói pályája alatt több mint 40 tanítványa volt. 2010 óta a Szűcs Béla Gyermek és Ifjúsági Néptánc és Népzene táborban népzenetanárként vesz részt. Kovács Márton Bencét az elismerésre a Lajtha László Néptánc és Népzenei Egyesület, Maklár Község Önkormányzata, a Szegvári Közös Önkormányzati Hivatal, az Eszterházy Károly Gyakorlóiskola, a Forrás Gyermeknéptánc-népzenei Közhasznú Alapítvány, az Átányi Református Általános Iskola, Novaj község Önkormányzata, Kalász Máté, Fekete Márton, az Egri Csillagok Népdalkör, Enyedi Ágnes, és az Eszterházy Károly Főiskola jelölte.

Kubinyi Júlia népdalénekes a Rokolya és Dűvő zenekar tagja. Eddigi munkájáért megkapta a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetést, 2012-ben pedig a döntőben szerepelt a népszerű „Fölszállott a páva” című tehetségkutató műsorsorozatban. Énekhangját több nagyszabású gálakoncerten is megcsillogtatta – legutóbb a Csík zenekar óévbúcsúztató koncertjén lépett fel. Kubinyi Júliát a Hagyományok Háza és a VOSZ Nógrád megyei elnöke javasolta a díjra.

Rosonczy-Kovács Mihály népzenész és népdaloskönyv-szerkesztő Halász László, Porteleki László, a Bartók Táncegyüttes, a Bihari János Kulturális Egyesület, a Magyar Művészeti Akadémia, Kobzos Kiss Tamás és a Fonó Budai Zeneház jelöltjeként lett díjazott. A fiatal művésznek idén jelent meg az első saját szerkesztésű népdaloskönyve. Korábban dolgozott a Pázmány Néptáncegyüttes vezetőjeként, közreműködött népzenei klubok, táncházak működtetésében és a Fonó Budai zeneház programjainak szervezésében.

Tintér Gabriella népdalénekes, népzenész olyan népzenei együttesek tagja, mint a Jánosi Együttes, a Szigony Együttes, a Tatros Együttes és a Szeret Zenekar. Rendszeresen dolgozik Virágvölgyi Mártával és zenekarával. 2011-ben megkapta a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést, tavaly pedig elnyerte XXV. Zalai Kamaratánc Fesztivál zenei nívódíját. Tintér Gabriellát az elismerésre Berecz András jelölte.

Vódli Zoltán bőrműves és ostorkészítő a legfiatalabb díjazott: mindössze tizenkilenc esztendős, de az elmúlt három évben máris számos oklevéllel és díjjal jutalmazták színvonalas munkáit. Elnyerte többek között a Fejér Megyei Diáknapok Képzőművészeti pályázatának arany minősítését és különdíját, a IX. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat népi bőrműves egyéni kategória II. helyezését, illetve a Fejér Megyei Diáknapok Képzőművészeti pályázata népművészeti szakágának arany minősítését. A fiatal tehetséget Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke ajánlotta elismerésre.

Zsufrászky Zoltán György néptáncos a Magyar Táncművészeti Főiskolán végzett, majd a Magyar Állami Népi Együttes tánckari előadójaként kezdte pályafutását. Később az Új Magyar Táncszínház művészeként dolgozott művészeti vezetőként és koreográfusként és előadóművészként. Fiatal kora ellenére számos díj, elismerés birtokosa, így például 2006-ban megkapta az év táncművészeti előadója díjat, 2011-ben „a legígéretesebb pályakezdő” díját, és több táncszínházi koreográfusi I. díjat. Zsufrászky Zoltán György Németh Ildikó, a Sajnovics János Egyesített Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetőjének jelöltjeként lett díjazott.

A Junior Prima Díjakat a fiatal népművészeknek a Docler Holding képviseletében Nemes Tamás, valamint Honti Hanna, a Prima Primissima Alapítvány titkára adta át. A jó hangulatú díjátadó gálán több tavalyi díjazott is részt vett, a műsorban pedig fellépett a Junior Prima Banda, illetve a Csík zenekar. A meghívottak az estét közös táncházi mulatsággal zárták.

Képgalériánk az eseményről